Dela

Kontakta oss

Satsning på utbildningsstöd till undersköterskor som vill specialisera sig inom välfärdsteknologi

En bild på en dörr med ett elektroniskt lås och en mobiltelefon som visar en app för att låsa upp dörren.

Elektroniska lås som öppnas via app är ett exempel på nyligen införd välfärdsteknologi i Bergs kommun. Bild: Tunstall

Utvecklingen inom välfärdsteknologi fortsätter i rask takt – nu möter kommunen behovet av kompetens inom området genom en satsning på utbildningsstöd för kommunanställda undersköterskor för fortbildning till specialistundersköterska inom välfärdsteknologi.

Den digitala utvecklingen inom vård- och omsorgsområdet är på framfart och går snabbt redan idag, men väntas bli ännu mer omfattande de kommande åren. För att möta behovet av kompetens finns idag på flera håll i landet yrkeshögskoleutbildningar till specialistundersköterska inom välfärdsteknologi. Nu satsar Bergs kommun på att erbjuda utbildningsstöd till kommunanställda undersköterskor som vill gå en sådan utbildning via Skövde Yrkeshögskola.

– Vi kommer att erbjuda två tillsvidareanställda undersköterskor hos oss utbildningsstöd i år, i form av att vi bekostar resor, logi och studielitteratur för den som väljer att gå denna utbildning, säger Carina Rodhe, avdelningschef för Verkställighet Vård och omsorg på Bergs kommun.

Anställs som specialistundersköterskor efter utbildning

Efter avslutad utbildning kommer de två personer som fått utbildningsstödet också att arbeta som specialistundersköterskor inom välfärdsteknologi som en del av sina tjänster, med att bland annat utforma och implementera olika tekniska hjälpmedel, omvärldsbevaka inom välfärdsteknik, samt att leda och handleda vård- och omsorgstagare, kollegor och anhöriga.

– Kompetens inom och förståelse för välfärdsteknologi och hur den kan implementeras kommer att behövas allt mer. Våra undersköterskor har redan en mycket god förståelse för hur verksamheten fungerar i praktiken, och genom att bygga på just denna yrkesgrupp med ytterligare kompetens inom välfärdsteknologi skapar vi goda förutsättningar för att kunskaperna omsätts i praktik på ett optimalt sätt, säger Carina Rodhe.

Intresseanmälan för utbildningsstödet är öppen för alla tillsvidareanställda undersköterskor i kommunen till den 1 maj, därefter är det ledningen för Verkställighet Vård och omsorg som behandlar intresseanmälningarna. Ett krav för att få utbildningsstödet är att man också sökt och antagits till yrkeshögskoleutbildningen till specialundersköterska inom välfärdsteknologi på Skövde yrkeshögskola.

Uppdaterad: 2019-04-16 11.13