Dela

Kontakta oss

Nu blir hemtjänsten nyckelfri

Bild på insidan av en dörr med ett digitalt låsvred monterat bredvid ett vanligt lås. I sidan av bilden syns en hand som håller i en mobiltelefon och på skärmen syns en app för att låsa upp dörren.

Bild: Tunstall AB

Inga fler nyckelknippor – nu inför Bergs kommun digitala låssystem för personer som har hemtjänst eller trygghetslarm. Ökad trygghet för den enskilde, kvalitetssäkrade besök och minskad miljöpåverkan är några av tankarna bakom införandet.

De digitala låssystemen består av ett låsvred som monteras på insidan av dörren hos personer med hemtjänst eller trygghetslarm. Upplåsning sker genom den besökande hemtjänstpersonalens mobiltelefon.

Säkrare hantering ger ökad trygghet

Den dagliga hanteringen av nycklar kostar både tid och pengar inom hemtjänsten. Det behövs ofta flera nycklar till varje lägenhet eller hus för att kunna tillhandahålla hemtjänst - nycklar som i värsta fall kan tappas bort, kopieras eller helt enkelt inte är i händerna på rätt person i en nödsituation.

– Det blir en ökad trygghet i att inte behöva hantera vanliga nycklar och att enbart behörig hemtjänstpersonal kan låsa upp dörren via sin arbetstelefon. Besöken blir också mer kvalitetssäkrade då varje besök registreras med automatik, och miljöpåverkan minskar dessutom när personal inte behöver åka och hämta upp nycklar, säger Ulf Norring, verksamhetsutvecklare på Stöd Utveckling Hälsa på Bergs kommun.

För den enskilde blir det ingen större skillnad hemma – kommunen monterar det digitala låset kostnadsfritt hos den som har hemtjänst eller trygghetslarm, och återställer också dörren om eller när låset inte behövs längre. Den boende använder fortfarande sitt vanliga lås och sin vanliga nyckel, och det digitala låsvredet syns inte från utsidan.

– Dörren är lika säker som tidigare, och installationen påverkar inte till exempel hemförsäkring eller liknande. Men vår hantering blir säkrare och den enskilde kan därmed känna en större trygghet, säger Ulf Norring.

Första låsen monteras om ett par veckor

I mitten på september monteras de första låsvreden, och inom kort kommer alla i kommunen som har hemtjänst eller trygghetslarm att få hem information i brevlådan om hur det fungerar och vart man kan vända sig med frågor. När det är dags för själva monteringen tar kommunens personal direktkontakt med den vars dörr ska få det kompletterande låsvredet.

Beslutet om att införa nyckelfri hemtjänst är en del i flera satsningar på välfärdsteknologi inom Bergs kommun, där trygghetslarm med GPS och möjlighet till tillsyn via kamera är andra delar.

– Vi ser väldigt positivt på möjligheterna med digitaliseringen och den välfärdsteknik som utvecklas allt mer, avslutar Ulf Norring.

Uppdaterad: 2018-08-30 09.42