Dela

Kontakta oss

Högsäsong för vinterkräksjuka – så kan du bidra till minskad smittspridning

En persons händer, vänster hand trycker ut tvål ur en grön tvålpump i höger hands handflata

Bild: Region Jämtland Härjedalen

Inom kommunens äldreboenden och förskolor märks just nu en ökning av antalet drabbade av vinterkräksjuka. För utsatta grupper som äldre och små barn kan sjukdomen slå hårt, men du kan bidra till att minska risken för att smittan sprids genom några enkla tips.

Katrin Wiking är medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Bergs kommun, och hon berättar att man sedan ett par veckor sett en ökning av antalet fall av vinterkräksjuka i kommunens verksamheter.

- Vinterkräksjukan har varit extra besvärlig i år, vi har haft utbrott inom flera av våra förskolor och särskilda boenden för äldre, med såväl boende som personal drabbade vilket blir tungt för verksamheten, säger Katrin Wiking.

För att minimera påverkan har kommunen bland annat tagit hjälp av hygiensjuksköterska från Region Jämtland Härjedalen för att ytterligare förbättra rutinerna för minskad smittspridning, men den personliga basala hygienen har stor betydelse. Viktigast är att tänka på tidsgränserna, att inte skicka barn på förskolan eller komma på besök på ett äldreboende om man själv eller någon i familjen nyligen haft vinterkräksjuka.

- Det är väldigt viktigt att man som exempelvis vårdnadshavare till barn eller närstående till en boende på ett äldreboende framförallt respekterar tidsgränserna. Smittade personer kan sprida smitta upp till två dagar, ibland längre. Så minst 48 timmar efter sista kräkning eller diarré bör barnen stanna hemma från förskolan, och undvik också att besöka ett äldreboende, säger Katrin Wiking.

Tips för att minska smittspridningen

Förutom att stanna hemma tillräckligt länge om du är eller varit sjuk finns det andra saker du kan göra som enskild för att bidra till minskad risk för smittspridning:

  • Tvätta alltid händerna omsorgsfullt (gnugga) med tvål under rinnande vatten när du varit på toaletten och innan du ska äta.
  • Använd gärna pappershandduk för att torka torrt efter handtvätt, istället för tyghanddukar.
  • Komplettera gärna med handsprit efter tvätten.
  • Tvätta alla kläder, lakan och gose­djur i minst 60 grader.
  • Städa golv och toalett noggrant och torka av leksaker, handtag och lampknappar.
  • Om ditt barn kräkts eller haft diarré, ska barnet alltid stanna hemma från förskolan – även om det bara var en gång. Meddela också personalen att du misstänker att ditt barn kan vara magsjukt.
  • Friska syskon till magsjuka barn bör också stanna hemma för minskad smittspridning

Uppdaterad: 2020-01-28 11.24