Dela

Kontakta oss

Första trygghetskameran på plats – utvecklingen inom välfärdsteknologi fortsätter i Berg

En äldre kvinna ligger på sidan och sover i ett mörkt rum

Bergs kommun fortsätter med satsningar på välfärdsteknologi och digital utveckling inom vård och omsorg. Nyligen installerades den första trygghetskameran i kommunen.

Digital tillsyn med så kallad trygghetskamera är en del av den digitala utveckling som pågår inom vård- och omsorgsverksamheterna i Bergs kommun. Sedan tidigare har hemtjänsten infört digitala lås (så kallade nyckelfria lås), liksom digitala trygghetslarm i bostaden. Och fler digitala lösningar är på gång.

- Till våren inför vi mobila trygghetslarm med GPS-funktion som även fungerar utanför bostaden. På äldreboendet Myltblomman och korttidsboendet Bergsgården införs inom kort också ett flexibelt och trådlöst trygghetssystem som kan anpassas och utökas efter behov. Det smarta upplägget med tilläggstjänster gör det enkelt att växa med systemet och kunna skräddarsy lösningar utifrån individens behov, säger Ulf Norring, verksamhetsutvecklare på Bergs kommun.

Större självständighet och oberoende för individen

Den första trygghetskameran i Bergs kommun installerades alltså under förra veckan, och upplevelsen är att detta fungerat bra. Trygghetskamera är ett frivilligt och kostnadsfritt alternativ eller komplement till personliga besök av hemtjänsten nattetid. Kameran ger möjlighet till ostörd sömn genom att hemtjänstpersonalen ”besöker” via kameran istället för att komma in i bostaden, öppna dörrar, tända lampan och så vidare.

– Nattro är mycket viktigt för alla men kanske särskilt för den här målgruppen. Genom att erbjuda möjlighet till trygghetskamera kan den som har hemtjänst välja mellan att få besök av hemtjänsten eller att få sin tillsyn via trygghetskameran istället. Detta är ett bra exempel på hur välfärdsteknologi till exempel kan skapa större oberoende och självständighet för en individ, avslutar Ulf Norring, verksamhetsutvecklare på Bergs kommun.

Uppdaterad: 2019-03-04 10.24