Dela

Kontakta oss

Hyra ut bostad till nyanlända

Kommunen har en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot ett visst antal nyanlända personer varje år och dessutom väljer många själva att flytta hit när de har fått sitt uppehållstillstånd. Många av de asylsökande som kom till Sverige under hösten 2015 beräknas få sitt uppehållstillstånd snart och då behövs det fler bostäder för att möta behovet även för dem.

Nu kan du som privatperson eller företagare hyra ut boenden till nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Hyresgästerna kan vara ensamstående, par eller familjer beroende på vilken bostad du hyr ut men eftersom många är ensamma så är det framför allt mindre bostäder eller rum som behövs i dagsläget.

Beroende på om du är privatperson eller företagare eller om du hyr ut ett eller flera boenden, så kan det vara lite olika regler som gäller. Här hittar du mer informationöppnas i nytt fönster om vad som gäller vid uthyrning. 

Vi hjälper dig!

Kommunens boendesamordnare besiktar ditt boende, hjälper till med avtal samt förmedlar boendet. Hyran ska baseras bland annat på bostadens storlek, läge och standard och ska vara ”skälig”. Du som vill hyra ut din bostad blir hyresvärd och skriver hyresavtal direkt med hyresgästen. Kommunen fungerar endast som förmedlare.

Under de två första åren har de nyanlända ett statligt etableringsstöd som utgår då de under den perioden studerar och praktiserar för att få en bra start i Sverige.

Hyresgästen och du träffas först tillsammans med personal från kommunen och vi ser till att hyresgästen får information på sitt eget språk. Om ni kommer överens om att skriva avtal så erbjuder vår integrationsavdelning stöd och hjälp. Vi finns till hands också fortsättningsvis för dig som hyr ut som ett stöd i kommunikation om det skulle behövas.

Krav på bostaden

I bostaden ska det finnas:

  • tillgång till, eller eget kök eller kokvrå
  • tillgång till, eller egen toalett och badrum
  • möjlighet att tvätta
  • en dörr till bostaden som går att låsa

Då de läser svenska på SFI i Svenstavik så behöver kommunikationerna dit fungera bra.

Hyresvärdens ansvar

Som hyresvärd har du och hyresgästen ett lagstadgat, ömsesidigt ansvar mot varandra. Om du som privatperson hyr ut en (1) bostad regleras det i Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du är företagare eller privatperson och hyr ut mer än en bostad regleras ansvaret i ”Hyreslagen”, 12 kapitlet i jordabalken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

  • Som privat hyresvärd ansvarar du för att kontrollera att din hemförsäkring täcker en uthyrning.
  • Om du hyr ut en bostad i andra hand måste du ha hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd.

Välkommen att kontakta boendesamordnaren om det här är något för dig eller om du har frågor och funderingar kring det här. Du kan även anmäla ditt intresse i formuläret här nedan så kommer boendesamordnaren att kontakta dig.

Kontaktuppgifter till den som hyr ut
Kontaktuppgifter till den som hyr utAntal rum * (obligatorisk)
Antal rum
Vad ingår i hyran * (obligatorisk)
Vad ingår i hyran
Finns tvättmöjligheter? * (obligatorisk)
Finns tvättmöjligheter?


Uppdaterad: 2017-03-15 08.46