Dela

Kontakta oss

Begravning

Det finns få händelser i livet som förändrar ens tillvaro så radikalt som när en anhörig avlider, en situation som vi kanske tidigare aldrig ställts inför. Det kan vara svårt att inse vad som har hänt.

Tillsammans med familjen, släkt och/eller vänner kan man diskutera hur man vill att begravningen ska se ut. Det kanske finns speciella önskemål om musik, ceremoni, begravningstransporter eller något annat.

Är du nära anhörig som skall hantera allt ifrån begravning och andra praktiska frågor, till juridiska frågor, bör du så snart som möjligt kontakta begravningsbyrån.

Du hittar kontaktuppgifter till de auktoriserade begravningsbyråer som finns i ditt område under rubriken Hitta din begravningsbyrå.

Innan byråbesöket rekommenderar vi dig att i lugn och ro gå igenom förberedelserna inför begravningen. Anställda på en auktoriserad begravningsbyrå är utbildade och kan hjälpa dig med att planera begravningen efter dina eller den avlidnes önskemål.

Enligt en lagändring som trädde i kraft den 1 maj 2012 får tiden mellan dödsfall och gravsättning, alternativt kremering, vara en månad, mot tidigare två månader. Som anhörig bör man nu ganska snart efter dödsfallet kontakta en begravningsbyrå för att ordna begravning.

Uppdaterad: 2015-11-06 15.00