Dela

Kontakta oss

Lotteri

Ideella föreningar och registrerade trossamfund kan enligt spellagen kan ansöka hos Bergs kommun om registrering av ett lotteri. Registrerade lotterier ska redovisa lotteriverksamheten till kommunen efter utfört lotteri.

Ideella föreningar som är öppna för allmänheten får enligt spellagen och efter registrering anordna lotterier under en femårsperiod. Föreningen utser en lotteriföreståndare som ska godkännas av Bergs kommun, som i sin tur utser i sin tur en lotterikontrollant.

Tillstånd och registreringar som beviljats enligt den gamla lotterilagen gäller tillståndstiden ut.

Ansöka om lotteriregistrering

Du ansöker om registrering via e-tjänst eller blankett.

Registrera lotteri via e-tjänstlänk till annan webbplats

Registrera lotteri via blankettlänk till annan webbplats

Föreningen som ansöker om registrering ska utse en person som är ansvarig för lotteriet som bland annat skickar in lotteriredovisningen till kommunen efter att lotteriet skett.

I samband med ansökan ska också mötesprotokoll bifogas där det framgår att lotteriföreståndaren är vald. Kommunen utser i sin tur en lotterikontrollant.

Redovisning av lotteri

Efter utfört lotteri ska den som föreningen utsett till lotteriansvarig skicka in en redovisning till kommunen.

E-tjänst - redovisning av lotterilänk till annan webbplats

Blankett - redovisning av lotterilänk till annan webbplats

Vissa lotterier kräver varken registrering eller licens

Man kan få anordna lotterier utan att behöva licens eller behöva registrera dessa. Det gäller såväl idella föreningar och trossamfund som privatpersoner och företag, men bara om vissa kriterier för lotteriet är uppfyllda.

Bland annat krävs ingen licens eller registrering där deltagandet inte kräver betalning av en insats eller om det sker under privata former med låga belopp eller för ett lotteri i en kommun i samband med en offentlig nöjestillställning.

På Spelinspektionens webbplats hittar du mer information om vad som gäller för lotterier och för privatpersoner, företag eller föreningar som vill sälja lotter och när registrering krävs och inte.

Besök Spelinspektionens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2019-07-11 14.45