Dela

Kontakta oss

Vanligt att (andras) tonåringar dricker alkohol på valborg

Bild på en stor majbrasa i förgrunden och en folkmassa i bakgrunden som tittar på elden bakom ett repstängsel.

Valborgsmässoafton med majbrasa. Foto: Bengt Nyman, från Wikimedia Commons

85 procent av jämtländska tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med valborg. Det visar en undersökning* som organisationen IQ gjort. Samtidigt är det bara 4 procent av de svarande i länet som tror att det är vanligt att just deras egna tonåringar dricker alkohol i samband med valborg.

Inför valborg får 110 000 vårdnadshavare, vars barn under 2019 fyller 14 år, IQ:s bok Tonårsparlören hemskickad till sig. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och innehåller bland annat kapitel som "Hur pratar man om alkohol?", "Bjuda hemma?", "Köpa ut?", "Sociala medier" och "Föräldrafritt".

– Alkoholkonsumtionen bland unga har minskat över tid men det är viktigt att komma ihåg att valborg fortfarande är en dag då många tonåringar kommer i kontakt med alkohol. Att som förälder prata med sin tonåring om alkohol är viktigt, ett sätt att visa att du bryr dig och något som de allra flesta tonåringar uppskattar, säger Karin Hagman, vd på IQ i ett pressmeddelande från organisationen.

Alkoholkonsumtion vanligare bland unga i Berg

I Jämtlands län går minskningen i alkoholkonsumtion dock långsammare än i Sverige som helhet och i Bergs kommun dessutom långsammare än i övriga länet, enligt den senaste lokala undersökningen om ungdomars alkoholvanor som genomfördes 2015.

– Det man som förälder säger och gör när det kommer till alkohol har stor betydelse för barnen. Många föräldrar uppger idag att de pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem, vilket är glädjande. Det är viktiga samtal som ger bevisad effekt, och inom det offentliga har vi en viktig roll i att fortsätta att till exempel tillhandahålla material, stöd och kunskap i olika former för att underlätta detta, säger Anne Lundstedt, folkhälsosamordnare i Bergs kommun.

Råd och stöd för att prata med unga om alkohol

Förutom boken Tonårsparlören, som organisationen IQ skickar ut till tonårsföräldrar, så finns årets version också att läsa på www.tonårsparlören.selänk till annan webbplats, där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.

Kampanjen Tänk om, www.tänkom.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, handlar om att bland anant stötta föräldrar, anhöriga och vänner i att säga nej till att köpa ut alkohol till tonåringar. Kampanjen drivs av länsstyrelserna i samverkan med kommuner, regioner och landsting.

Organisationen IQ, www.iq.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, är ett fristående dotterbolag till Systembolaget vars uppdrag är att verka för ett smartare förhållningssätt till alkohol. På IQ:s webbplats finns tips, stöd och fakta om alkohol och hur man som enskild kan göra skillnad genom att exempelvis prata med någon vars alkoholkonsumtion man är orolig över.

*Norstat har på uppdrag av IQ genomfört en undersökning bland 3 335 föräldrar i hela Sverige med hemmavarande barn mellan 13–17 år. Undersökningen genomfördes under perioden 27 mars – 15 april 2019 via en webbpanel. 1401 män respektive 1934 kvinnor deltog. Antal svarande i Jämtlands län var 66 personer.

Uppdaterad: 2019-04-26 13.37