Dela

Kontakta oss

Nya hyresrätter för seniorer i Svenstavik ska skapa flyttkedja

Tre personer står lutade mot ett bord där det ligger papper, en av personerna skriver på pappret

Hans Ollman, affärsutvecklare på Riksbyggen, skriver under avtalet tillsammans med Ralf Westlund, kommundirektör och Therese Kärngard, kommunalråd i Bergs kommun

Idag skrev Bergs kommun under ett avtal med Riksbyggen om byggnation av 12-20 nya hyresrätter för äldre i centrala Svenstavik. Förhoppningen är att sätta igång en flyttkedja som bidrar till ökad inflyttning i kommunen.

Inom Bergs kommun saknas idag boendealternativ för äldre personer som är för friska för att flytta in på traditionella äldreboenden, men som heller kanske inte orkar eller vill bo kvar i och sköta ett eget hus.

I somras tog Kommunstyrelsen i Bergs kommun därför beslut om att skapa moderna och funktionella boenden för människor 65+ i centrala Svenstavik, med såväl egna lägenheter som gemensamma utrymmen tillgängliga för de boende.

- Vi har valt att göra detta i form av en så kallad kooperativ hyresrättsförening, som är en mellanform mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Detta för att kunna erbjuda boende i attraktiva områden till en relativt låg insats och fördelaktig hyra, säger Therese Kärngard, kommunalråd (S) i Bergs kommun.

Ska underlätta för både boende och fastighetsägare

På torsdagen undertecknades avtalet med upphandlad samarbetspartner för projektet, som är Riksbyggen.

– På Riksbyggen är vi mycket glada över samarbetet med Bergs kommun. Riksbyggen har under lång tid arbetat med att skapa anpassade bostäder för äldre genom kooperativ hyresrättsförening. Det är en modell som både är bra för de boende och kommunen, Hans Ollman, affärsutvecklare boende för äldre på Riksbyggen.

I en kooperativ hyresrätt hyr man lägenhet på samma villkor som en vanlig hyreslägenhet. Skillnaden är att bostaden hyrs av en ekonomisk förening, en kooperativ hyresrättsförening, som den boende själv också blir medlem i.

– Bildandet av en kooperativ hyresrättsförening är bra för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande, men samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov. Att bo i en kooperativ hyresrätt ger också de boende ett inflytande över sitt boende och inträdesavgiften är låg, säger Hans Ollman.

Frigör bostäder för andra målgrupper

Genom att erbjuda ett alternativ för äldre som söker ett bekvämare boende än eget hus på ålderns höst, så räknar kommunen också med att lösningen frigör bostäder för andra målgrupper.

- Vi vet att hus på landsbygden är väldigt efterfrågade bland exempelvis barnfamiljer som vill flytta till kommunen, men utbudet är ganska litet. Genom denna lösning hoppas vi på att kunna starta en flyttkedja där olika målgrupper har större möjligheter att hitta det boende som passar just dem, säger Jone Johnsson, bostadsutvecklare i Bergs kommun.

Uppdaterad: 2019-12-19 14.56