Dela

Kontakta oss

Kalvningstid i renens rike

Nu är våren här och naturen har återigen förvandlats till ett enda stort BB.

Många djur får nu sina ungar och för dessa är det livsavgörande att denna tid präglas av lugn och ro för att det ska gå så bra som möjligt.

Efter en lång och tuff vinter har vajorna (renmammorna) vandrat upp till fjälls som de alltid gör på våren, för att där föda sina kalvar. Våren är sen i år till fjälls med sparsamt med mat och få barfläckar för vajorna att föda sina kalvar på, återkommande regn, snöfall och blåst riskerar att kyla ner de små nyfödda. Det är många faror som lurar för en liten nyföddd det kan vara bäckar, raviner och hungriga rovdjur mm. Vajorna behöver lugn och ro för att kunna ta hand om sin kalv, dia den, ge värme och hitta mat till sig själv för att vara stark. En nyfödd renkalv väger bara ca 4 kg, en liten tunn parvel med långa ben som är helt beroende av sin mamma.

Denna tid då kalvarna föds är renarna så känsliga för störning så inte ens renskötarna går nära dem, utan sitter på långt avstånd med kikare för att titta till dem. Som besökare i fjällen kanske du inte ser renarna när du kommer på tex skidor men de har garanterat sett dej och redan flyttat på sig. När vajorna vädrar fara springer de iväg och då orkar inte den lilla kalven följa efter, då blir kalven ett lätt byte för både väder och vind och andra faror. Vajan återvänder alltid när det lugnat ner sig och letar sin kalv. Det kan dock dröja flera timmar innan en skrämd vaja törs återvända till kalven och då kan det vara försent.

Kommer ett hundspann framfarande blir renarna skräckslagna – de ser en flock rovdjur som kommer. Kiting upplevs som en stor örn, instinktivt flyr de och skingras från sina kalvar.

Ser du renar så vänd lugnt tillbaka dit du kommer ifrån.

I Bergs kommun finns flera samebyar och det föds flera tusen små renkalvar just nu under hela maj månad framåt och även en bit in i juni.

Våren är en härlig tid och många vill vara ute och njuta av naturen och den sista snön vilket är helt förståeligt. Samebyarna vill därför tipsa om fina fjällområden att vara i, där det inte pågår renkalvning.

  • Östra sidan av Flatruetvägen
  • Klövsjö- och Vemdalsfjällen
  • Västfjället vid Bydalen
  • Södra Årefjällen (samlingsnamn på fjällen mellan Ottsjö och Åre)
  • Åreskutan

Tillsamman kan vi skapa förutsättningar i naturen för att alla små nyfödda får växa sig starka.

Tack för Er hjälp och förståelse

Samebyarna och Bïerjen tjïelte/Bergs kommun

Uppdaterad: 2020-05-15 09.48