Dela

Kontakta oss

IP-Onlys utbyggnad av bredband i Bergs kommun fortsätter enligt plan

Arbetet med bredbandsutbyggnaden i kommunen fortsätter mot det uppsatta målet om att samtliga hushåll och företag i kommunen ska vara uppkopplade till år 2020. Minst 90 % av hushållen ska ha 100 Mbit/s och resterande 10 % ska ha uppkoppling på minst 10 Mbit/s.

Det var förra sommaren som kommunfullmäktige i Bergs kommun tog beslutet att sälja fibernätet i Bergs kommun från det kommunala elbolaget BTEA till bolaget IP-Only.

I samband med försäljningen tecknade kommunen också ett samverkansavtal med IP-Only om fiberutbyggnaden, där 95 % av kommunen ska ha blivit erbjuden fiber senast vid kommande årsskiftet, och lika många ska ha fått fiber till utgången av 2020.

– För oss har det hela tiden varit viktigt att utbyggnaden av fiber sker såväl i tätorterna som i glesbygd och att så många som möjligt får fiber inom så kort tid som möjligt. Där såg vi redan då vi tecknade avtal med IP Only att de hade en bra utbyggnadsplan och kan möta det kravet, vilket fortfarande gäller, avslutar Therese Kärngard, kommunalråd (s) i Bergs kommun.

– Avtalet med IP Only är skrivet utifrån kommunens bredbandsstrategi, och det är fortfarande den målbilden vi jobbar mot. IP Only redovisar regelbundet status över utbyggnaden till oss och den planen ser absolut ut att hålla, fortsätter hon.

Runt 300 hushåll i Hackås hör till de senaste som fått fiber, men utbyggnaden fortsätter även i andra delar av kommunen, bland annat längs väg 321 där fiber läggs just nu.

Det senaste beskedet från IP Only till Bergs kommun är att planeringen för var fiberkablarna ska läggas är klar eller någon vecka från att bli klar i större delen av Ljungdalen och Storsjö, i Svenstavik, Viggebyarna, Myrviken, Skuckubyarna och Väst-Österåsen. Många kommuninvånare vänder sig till kommunen med frågor om när fiber är på väg till just deras by eller ort, men kommunen hänvisar till IP Only för detaljerad information om lokala tidsplaner.

– Vi vet att många undrar och vi har i vår regelbundna dialog med IP Only både själva efterfrågat information och vidarebefordrat att det är stor efterfrågan på information bland våra invånare om vad som är på gång i de olika delarna av kommunen, säger Therese Kärngard.

Bredbandsstrategi 2015-2020 för Bergs kommunPDF

Länk till IP Onlys Jämtlandssidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2018-08-07 14.45