Dela

Kontakta oss

Internationell tv-kanal visar reportage med SFI-elever från Bergs kommun

Skärmavbild från ett videoklipp där en person med solglasögon står utomhus och håller en mikrofon mot munnen.

I slutet på maj åkte ett antal elever från Bergs kommuns SFI-klasser på utflykt till Jamtli i Östersund. Utflykten filmades av Ahmad Haj Mohammad, själv nyanländ och SFI-elev, som nu också fått filmen publicerad i jättekanalen BBC News.

Det är arabiska BBC News som valt att sända Ahmad Hajs Mohammads reportage från SFI-elevernas utflykt från Svenstavik till Jamtli. Ahmad, som kom till Sverige från Syrien i september förra året, läser SFI på deltid i Svenstavik samtidigt som han arbetar som medieproducent på Bergs kommun genom en så kallad extratjänst, en anställningsform finansierad av Arbetsförmedlingen som ska underlätta för till exempel nyanlända att komma ut på den svenska arbetsmarknaden.

Visas flera gånger under veckan

Londonbaserade BBC News Arabic, med miljontals tittare över hela världen, kommer att sända reportaget från SFI-klassernas utflykt till Östersundsmuseet vid ett flertal tillfällen i den ordinarie tablån under veckan, och kanalen har också publicerat klippet på sin YouTube-kanal, med över 750 000 prenumeranter. Men hur får en global tv-kanal egentligen nys om och vill publicera ett reportage om vad som händer i jämtländsk glesbygd?

– Jag har jobbat mycket med filmreportage, tv och liknande tidigare i min karriär, så jag har kontakter på flera tv-kanaler, bland annat arabiska BBC News, och har också producerat material för dem och andra kanaler tidigare. Jag har bland annat gjort reportage om situationen för flyktingar i Libyen som sändes i arabiska BBC News, och reportage om båtflyktingar på resan över Medelhavet för brittiska Channel 4 News, säger Ahmad Haj Mohammad.

På Bergs kommun arbetar Ahmad bland annat med foto och film för kommunens kanaler på Facebook och Youtube, främst under samlingsnamnet Bergs Television. Samtidigt tränar han på svenskan genom att vara ute och träffa svenskar i jobbet, texta filmer och skriva inlägg i sociala medier på svenska.

– Jag vill lära mig svenska så fort som möjligt och det är viktigt för mig att snabbt komma ut och kunna börja jobba i Sverige och använda min yrkeskunskap på den svenska arbetsmarknaden, säger han.

Språkpraktik ledde till extratjänst

Redan efter två månader i Sverige fick Ahmad möjlighet att komma på språkpraktik på kommunens administrativa avdelning, och efter att den tre månader långa praktikperioden avslutats anställde Bergs kommun Ahmad Haj Mohammad på en så kallad extratjänst som medieproducent.

– Mycket handlar om att vi tack vare det här stödet som Arbetsförmedlingen erbjuder hjälper till att ge insyn i hur arbetsmarknaden i Sverige fungerar och ger möjlighet att få träna på att använda språket i verkliga livet, i en yrkeskontext som man kanske redan är van vid, säger Sofia Rudeklint, kommunikationsansvarig i Bergs kommun och Ahmads handledare.

Bergs kommun har tidigare fattat beslut om att alla verksamheter i kommunorganisationen ska erbjuda just praktikplatser, extratjänster och andra åtgärder för personer som av olika skäl står långt från arbetsmarknaden. Syftet är att ge framtidens arbetskraft hjälp på vägen – kommunen står inför en svår uppgift när det gäller att säkra den framtida kompetensförsörjningen och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden är en outnyttjad resurs. Därför vill kommunen göra det lättare för dessa personer att närma sig anställning.

Vill du se filmen från Jamtliutflykten och andra filmer som Ahmad Haj Mohammad producerat för Bergs kommun? Besök Facebook-sidan för projektet Bergs Televisionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

FAKTA - vad är en extratjänst?

Extratjänster är en form av anställningsstöd via Arbetsförmedlingen, och ger möjlighet för offentliga verksamheter och ideella föreningar att anställa personer som varit arbetslösa en längre tid eller är nya i Sverige, där personens lön finanserias helt genom ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen och arbetsgivaren också får viss ersättning för handledartid.

Målet med extratjänster är att de ska öka personens möjligheter att få en icke-subventionerad anställning.

Anställningsformen är tidsbegränsad till högst två år, kan vara på hel- eller deltid och kan kombineras med till exempel SFI-studier eller på andra sätt anpassas till personens behov.

Läs mer om extratjänster på Arbetsförmedlingens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2018-06-29 14.47