Dela

Kontakta oss

Ingen legionella i vattnet i kommunfastighet i Åsarna

Väggmonterat duschmunstycke mot en grå vägg

Efter att en vårdtagare konstaterats smittad av legionella har Bergs kommuns fastighetsavdelning tagit provet på vattnet i byggnaden. Svaret visar att det inte finns några legionellabakterier i vattenledningarna.

Det var för ett par veckor sedan som en vårdtagare boendes i en av kommunens fastigheter i Åsarna visade sig vara smittad av legionellabakterier. Kommunens fastighetsavdelning vidtog åtgärder omgående för att utreda om personen kunde ha smittats via vattnet i fastigheten. Nu har provsvaren kommit, och resultaten visar inte på någon förekomst av legionellabakterier i vattnet.

- Det första svaret på snabbprovet vi tog visade på att det kunde finnas legionellabakterier i vattnet, men nu när vi fått resultaten från den mer omfattande provtagningen kan vi konstatera att så inte är fallet. Förekomsten var i princip noll, säger Richard Grubb, fastighetschef i Bergs kommun.

Vattenhanteringen väntas återgå till det normala

Nu inväntar kommunen klartecken från Region Jämtland Härjedalens smittskyddsenhet innan allt återgår till det normala med vattenhanteringen i fastigheten.

- Duscharna i byggnaden har varit avstängda sedan vi fick information om den smittade vårdtagaren, de boende har istället duschat med externa varmvattenberedare som vi satt in. Vi har också haft tankvatten på plats vid fastigheten och håller på att byta alla duschslangar och liknande som en extra säkerhetsåtgärd. Även om vi nu fått reda på att vattnet är okej så kör vi hängslen och livrem, säger Richard Grubb.

En handfull ytterligare personer som också provtagits för legionellabakterier har alla varit negativa för smitta. Den fortsatta smittspårningen av hur den drabbade vårdtagaren kan ha smittats är överlämnad till Region Jämtland Härjedalens smittskyddsenhet.

Uppdaterad: 2020-06-15 16.02