Dela

Kontakta oss

Höstlovet en tid då många tonåringar kommer i kontakt med alkohol

Bild på en mobiltelefon på ett bord omgivet av festsaker, glas och liknande.

Bild: IQ

Ungdomar i Berg dricker mer alkohol än riksgenomsnittet, och ligger också bland de kommuner i länet där alkoholkonsumtionen är störst. Men som förälder kan du göra skillnad.

En undersökning som organisationen IQ, som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol, gjort visar att 92 % av ungdomar mellan 14 och 17 år uppger att det är mycket vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, medan endast 39 % av föräldrar uppger att de är oroliga för att deras barn ska dricka alkohol på till exempel föräldrafria fester.

Realistisk bild viktigt

Av de tillfrågade ungdomarna tycker också en stor majoritet (96 %) att det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända, och 90 % tycker att det är bra att föräldrar har tydliga regler kring hur de ser på alkohol.

– Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressutskick som gjorts till bland annat Sveriges kommuner.

Högre konsumtion i Berg än genomsnittet

De senaste siffrorna från centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, om skolelevers drogvanor visar att över hälften av eleverna i årskurs 9 i Bergs kommun konsumerar alkohol, och för elever i årskurs 2 på gymnasiet ökar siffran till nära 75 %.

– Siffrorna för ungdomar i Berg ligger högre än riksgenomsnittet, och förhållandevis högt även sett till andra kommuner i länet. Vi kan se att alkoholkonsumtionen hos dessa grupper minskat något mellan 2012 och 2015, men minskningen sker inte i lika snabb takt som i övriga riket och det är därför något vi måste fortsätta att arbeta med, säger Anne Lundstedt, folkhälsosamordnare i Bergs kommun.

Föräldrars attityder och medvetenhet har en mycket viktig roll, menar Anne Lundstedt:

– Det finns mycket man kan göra, och de undersökningar som gjorts visar också på att det gör stor skillnad om man som förälder till exempel diskuterar alkohol både med sina barn och med till exempel andra vuxna.

Organisationen IQ:s fem goda råd till dig som är tonårsförälder

  1. Ring och stäm av läget. Om dina tonårsbarn till exempel är ensamma hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till din tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.
  2. Ta hjälp av andra vuxna. Ett problem med fester som urartar är att ungdomar inte vågar höra av sig till någon vuxen i tid. Därför kan det vara en bra idé att berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer vara ensam hemma. Någon vuxen i närheten kan kanske komma förbi och titta till ungdomarna under kvällen.
  3. Hjälp till att säga nej. De flesta tonåringar vill faktiskt inte ställa till med någon jättefest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller folk runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.
  4. Prata om nätets risker. Ungdomar är allt mer uppkopplade och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Om man skriver att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fel personer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier, och diskutera vilken typ av information som är lämplig att lägga upp.
  5. Plocka bort alkoholen. Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring 11 procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Har ni till exempel ett barskåp hemma kan det vara bra att låsa eller tömma det för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna gör det.

Läs mer på www.tonårsparlören.se
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Organisationen IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget och verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet.

Uppdaterad: 2018-10-30 11.43