Dela

Kontakta oss

Du springer väl inte på tågspåret?

Under sommaren ökar ofta tågtrafiken, så också på Inlandsbanan som sträcker sig genom Bergs kommun. Men du har väl koll på att det är både farligt och förbjudet att vistas i eller nära spårområden som inte är tågövergångar?

Spåröverträdelser är ett stort problem för tågtrafiken, och kan vara förenat med livsfara. Säkerhetspersonal på Inlandsbanan har i ett brev till Bergs kommun uppmärksammat kommunen på att det förekommer så kallat "spårspring" på olika platser längs med Inlandsbanan i Bergs kommun.

Riskera inte livet för att vinna tid

För din och andras säkerhet - gå inte på eller över tågspåren annat än vid tågövergångar! Tåg kan inte stanna i närheten av lika snabbt som till exempel en bil - ett tåg som kör i endast 40 km/h har oftast en stoppsträcka på i bästa fall 300 meter, medan ett vanligt höghastighetståg idag har en bromssträcka på över en kilometer.

Förutom att det är farligt att vistas på eller i närheten av tågspåren så är det också förbjudet i lag, och kan medföra böter på flera tusen kronor för den som bryter mot denna lag, och polis kan komma att tillkallas för att avvisa den som vistas i eller kring spåret. Spårspring är enligt Trafikverket också en starkt bidragande orsak till förseningar i tågtrafiken.

Säkerhetszonen för tågräls sträcker sig minst 4 meter i sidled från själva rälsen.

Läs mer om spårspring och säkerhet vid järnvägen på Trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

"Lokförarens skräck" - artikel från Trafikverket om lokförares perspektiv på spårspringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2018-06-15 10.41