Dela

Kontakta oss

Berg växer näst mest i länet

Spirande ljusgröna småplantor i närbild

Foto: Francesco Gallarotti, Unsplash

Nya siffror från SCB visar att Bergs kommun har den näst högsta befolkningstillväxten i länet och de starkaste siffrorna på över ett decennium.

Statistiska centralbyrån, SCB, presenterar två gånger per år siffror över folkmängden i Sverige, länen och kommunerna. När resultaten för första halvåret 2020 nyligen offentliggjordes står det klart att Berg hör till vinnarna i länet när det gäller befolkningsökning, med endast Åre kommun som kan uppvisa något större ökning. Plus 48 Bergsbor landade siffran på per den 30 juni 2020, jämfört med sista december förra året.

- Det känns självklart väldigt bra, vi är i en positiv spiral just nu. Vi jobbar framåt för att vara en riktigt bra kommun att bo, leva och verka i och ska man tolka dessa fina siffror så tycker också allt fler att det verkligen är så, säger Therese Kärngard (S), kommunalråd i Bergs kommun.

Störst ökning bland inflyttare från andra delar av landet

Statistiken från SCB mäter antal födda och döda, samt hur många som flyttat in och ut i kommunen och varifrån respektive vart man flyttat.

- Den stora ökningen ser vi finns inom kategorin utomläns inflyttare, alltså personer som flyttar in från övriga delar av landet. När det gäller siffrorna inom länet har vi under de senaste tio åren legat på minus, med fler som flyttat från oss till andra delar av länet än som flyttat till oss. Men där ligger vi på plus minus noll nu, säger Anders Englund, tillväxtchef i Bergs kommun.

Totalt flyttade 206 personer in till kommunen under det första halvåret 2020, varav 90 kom från övriga Jämtland, 109 från övriga Sverige och 12 från ett annat land.

- Just den utrikes inflyttningen brukar normalt ligga på plus, men ligger nu på plus minus noll. Så det är extra glädjande att vi har denna ökning trots en minskad invandring, säger Anders Englund.

Positivt födelseöverskott

Även det så kallade födelseöverskottet visar på något av ett trendbrott. För första gången på ett antal år är det fler som fötts i kommunen än som avlidit.

- Det kan vara en indikation på att vi fått in fler unga vuxna, det vill säga ålderskategorin 20-40 år. Vi har sett under ett antal år att den andelen av befolkningen vuxit och varit jämförelsevis högre i Bergs kommun än genomsnittet för övriga länet, säger Anders Englund.

En del i Tillväxtavdelningens arbete framåt är att fortsätta titta på vilka faktorer som är avgörande för inflyttningen.

- Det är naturligtvis svårt att säga exakt vad varje enskild inflyttning beror på, det får vi analysera vidare. Men någonstans kan man väl ändå konstatera att det är attraktivt att bo på landsbygd. Vi gjorde en strukturanalys tidigare i år där vi kunde se att förutom orterna med nära pendling till arbetsmarknaden i Östersund så finns det även ett fortsatt växande intresse av att bo i Klövsjö, säger Anders Englund.

Uppdaterad: 2020-08-24 08.59