Dela

Kontakta oss

Bergs kommun deltar i största totalförsvarsövningen på 30 år

Personer som sitter runt ett bord där det ligger papper och datorer samt skyltar med texterna "beredskap" och "säkerhet"

Bild: MSB:s Youtube-kanal

Även om Sverige är tryggare än många andra länder, finns det allt fler komplexa hot mot vår säkerhet och självständighet. Fred och frihet är värden som vi måste skydda och stärka varje dag. Därför deltar Bergs kommun när den största totalförsvarsövningen på 30 år, TFÖ 2020, nu dragit igång.

Myndigheter, regioner och kommuner, företag och organisationer ansvarar tillsammans för att samhället ska fungera, och för att alla som bor här ska vara säkra och trygga.

Säkerhetsläget i närområdet har försämrats de senaste åren, och regeringen har därför beslutat att det svenska försvaret ska byggas starkare, och att totalförsvaret - som består av både det militära och det civila försvaret - ska stärkas.

Kommunen är en del av det civila försvaret, det vill säga den civila delen i landets totala förmåga att försvara sig. I krig ska samhället fungera så likt vardagen som möjligt, och varje kommun har därför till uppgift att även i krigstid se till att samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg upprätthålls och att civilbefolkningens liv och hälsa värnas.

Ska ge bättre beredskap och ökade kunskaper

Totalförsvarsövningen TFÖ 2020 startade den 4 november, och övningen fortsätter under hela 2020 med flera olika aktiviteter. Det är Försvarsmakten tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som leder och samordnar övningen. Stora delar av det civila samhället, så som länsstyrelser, regioner, flertalet statliga myndigheter och frivilliga försvarsorganisationer, deltar också i övningen.

- Vi deltar i totalförsvarsövningen TFÖ 2020 för att vara så väl förberedda som möjligt om Sverige skulle gå in i höjd beredskap. Vi vill öka förmågan att klara av de uppgifter som vi som kommun har i sådan beredskap och höja kunskaperna om totalförsvaret inom vår egen organisation, säger Jesper Tjulin, stabschef och säkerhetsskyddschef i Bergs kommun.

Mer information

Vill du veta mer om totalförsvarsövningen TFÖ2020? Kika gärna på filmen nedan som kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Du kan också läsa mer om totalförsvarsövningen på Länsstyrelsen Jämtlands webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2020-02-24 10.29