Dela

Kontakta oss

Årets samiska pris utdelat

Tre personer sitter vid ett bord och fikar. De tittar in i kameran och en samisk flagga syns till vänster i bild.

Pristagaren Anita Edström och två av hennes medarbetare i köket på Treklövern i Åsarna, Maria Säterhall och Julia Lindgren

Årets samiska pris i Bergs kommun/Bïerjen tjïelte går till Anita Edström i köket på äldreboendet Treklövern i Åsarna för hennes arbete med att laga traditionell samisk mat till kommunens äldre samer.

Saemien raerie/Samiska rådet i Bergs kommun/Bïerjen tjïelte utser varje år någon eller några som uppmärksammas för sitt arbete med det samiska språket och kulturen i kommunen. Saemien raerie/samiska rådet vill visa att vi ser vad som görs ute i verksamheterna och att det är uppskattat.

Utmärkelsen för 2019 delades ut i fredags den 12 juni och pristagare blev Anita Edström i köket på Treklövern i Åsarna, för hennes fina engagemang och arbete under många år, med att laga traditionell samisk mat till alla äldre samer i kommunen. Maten är mycket uppskattad av de äldre och en höjdpunkt i veckan då den kommer. Att få äta den mat man är van vid sen barnsben är mycket betydelsefullt.

När Bergs kommun blev samisk förvaltningskommun 2010 var det en önskan hos alla äldre samer att få sin egen mat, vilket visar på vilken stor betydelse maten har.

Anita kommer från Tåssåsen och är själv uppväxt med den samiska kosthållningen.

Vi uppmärksammade pristagaren med tårta och kaffe, diplom och blommor. Även hela äldreboendet Treklövern bjöds på tårta dagen till ära.

Uppdaterad: 2020-06-15 09.15