Dela

Kontakta oss

Är du beredd på en kris?

Bild på en man som håller upp en skylt med texten "Nödvatten finns vid affären". I förgrunden syns andra människors ryggar och bakhuvuden. Till höger i bild finns en dekal med texten "Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?"

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Någon gång händer det – frågan är bara när. Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris, därför uppmärksammar Bergs kommun även i år den årliga kampanjen Krisberedskapsveckan.

För tredje året i rad genomförs aktiviteter i hela landet för att uppmärksamma konsekvenserna för människors vardag om krisen eller kriget kommer. Initiativtagare till krisberedskapsveckan, som i år pågår mellan den 6 och 12 maj, är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Kampanjen genomförs i samverkan med landets länsstyrelser och kommuner.

Syftet med kampanjveckan är att sprida kunskap och ge kommuninvånarna möjlighet att ta ansvar för att minimera konsekvenserna vid en eventuell kris eller större händelse.

Att förbereda sig för en eventuell kris

Syftet med svensk krisberedskap är att värna befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet och förmågan att upprätthålla våra grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter. Genom att ha en god beredskap hemma kan du bidra till att samhället klarar av en kris bättre, när resurserna vid en kris kan styras till de som verkligen behöver det.

Att se till så att du har mat, vatten och värme så att du klarar dig i alla fall ett par-tre dagar är en bra grund. Det är även bra att se till så du kan kommunicera med omvärlden och få tillgång till eventuella krismeddelanden, till exempel via radio.

Ett sätt att förbereda dig är att plocka ihop en så kallad "krislåda" som du har hemma. Krislådan kan bland annat innehålla:

  • Dunkar eller flaskor att tappa upp vatten i (ha gärna färdigupptappat vatten också som du byter ut med jämna mellanrum)
  • Konserver, torrvaror och annan hållbar mat
  • En radio som drivs med batterier, solceller eller vev
  • Kontanter i små valörer
  • Husapotek, extra mediciner och handsprit
  • Ficklampa, pannlampa, värmeljus och stearinljus
  • Tändstickor
  • Batterier
  • Laddare och "power bank" till exempelvis mobiltelefon
  • Filtar, varma och oömma kläder, sovsäck

Använd gärna MSB:s checklista för hemberedskapPDF för mer information om vad du kan ha hemma för att vara bättre förberedd på en kris eller allvarlig händelse.

Du kan också lära dig mer om hur du som privatperson kan öka din förmåga att hantera konsekvenserna av risker och hot på dinsakerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad: 2019-05-07 10.29