Dela

Kontakta oss

Arbetsmarknadskurs ska få fler i sysselsättning – med hjälp av föreningslivet

Ett helhetsupplägg med skräddarsydda lösningar där bland annat hälsa och hållbarhet står i fokus. Det ska hjälpa personer i Berg som står på tröskeln till arbetsmarknaden att ta ett viktigt steg på vägen till sysselsättning. Och det lokala föreningslivet spelar en viktig roll, menar kommunens arbetsmarknadsenhet.

I slutet av september är det kursstart för en 10 veckor lång kurs där ett tiotal Bergsbor ska få bättre förutsättningar att närma sig sysselsättning. Deltagarna utrustas med dels traditionell arbetsmarknadskunskap som hur man skriver CV och genomför en arbetsintervju, dels med andra delar som handlar om samhället, den egna hälsan och vikten av sociala interaktioner. I den senare delen spelar det lokala föreningslivet en stor roll.

- Många kanske inte tänker på det men föreningslivet har en otroligt viktig funktion inte bara för hälsa och fysisk aktivitet, utan också för det sociala nätverkandet och individens lokala förankring. Att komma in i föreningslivet kan både stötta individen att komma ut och testa nya saker, interagera med andra och för de som är nya i Sverige även använda språket mer, säger Maria Tholin, vägledare på kommunens arbetsmarknadsenhet, AME.

Det kan handla om att utforska sina intressen och knyta nya kontakter som kan leda till både en rikare social samvaro och jobbmöjligheter genom nya nätverk. Individen får större självkännedom och ofta en stärkt känsla av välbefinnande som i sin tur skapar trygga individer som också kan bli trygga anställda.

- Vårt levande föreningsliv i Berg är en stor tillgång i kommunen och vi är väldigt glada att kunna använda detta samarbete som ett verktyg i vårt arbete för ökad sysselsättning, säger Maria Tholin.

Målgrupp för kursen är individer som på olika sätt vill och behöver vägledning till sysselsättning.

- Det är väldigt blandat med vilken typ av deltagare vi har på kursen. Den är till för alla åldrar och alla som bor eller vistas i Bergs kommun och är inskrivna på AME. Vi kommer att ha stort fokus på att anpassa kursen individuellt efter respektive deltagares förutsättningar och förkunskaper, säger Maria Tholin.

Kursen leds av vägledare på AME, med inbjudna gäster från övriga delar av kommunorganisationen, andra myndigheter och det lokala föreningslivet.

Uppdaterad: 2020-08-25 10.57