Dela

Kontakta oss

Alkohol vanligt under Valborg – så pratar du med din tonåring

En mobiltelefon ligger med skärmen uppåt på ett bord som det också ligger festföremål som konfetti och liknande på

Många tonåringar kommer i kontakt med alkohol under Valborg. Som förälder kan du göra stor skillnad genom att på förhand prata med ditt barn om frågan.

Tonåren är en speciell tid. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till, även när det gäller alkohol. Ju tydligare du som förälder visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt.

Tonårsparlören är en bok som skickas ut från orgsanisationen IQ till alla föräldrar vars barn fyller 14 under året. Boken är tänkt som ett stöd för dig som förälder för att ta upp frågan om alkohol med ditt barn. Du kan också läsa och spara ner Tonårsparlörenlänk till annan webbplats via webben. I Tonårsparlören hittar du fakta och tips som gör det lite lättare att prata om alkohol med din tonåring. Som tonårsförälder kan du alltid göra skillnad!

– Det man som förälder säger och gör när det kommer till alkohol har stor betydelse för barnen. Många föräldrar uppger idag att de pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem, vilket är väldigt positivt. Det är viktiga samtal som ger bevisad effekt, säger Maria Wåger, ANDT*-samordnare i Bergs kommun.

*ANDT står för ”alkohol, narkotika, doping och tobak”

Råd och stöd för att prata med unga om alkohol

Tonårsparlören som kommer från organisationen IQ, skickas varje år ut i tryckt version till föräldrar vars barn fyller 14 år under året, men finns också i digital version på www.tonårsparlören.se.länk till annan webbplats Där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.

Kampanjen Tänk om, www.tänkom.nulänk till annan webbplats, handlar om att bland annat stötta föräldrar, anhöriga och vänner i att säga nej till att köpa ut alkohol till tonåringar. Kampanjen drivs av länsstyrelserna i samverkan med kommuner, regioner och landsting.

Organisationen IQ, www.iq.selänk till annan webbplats, är ett fristående dotterbolag till Systembolaget vars uppdrag är att verka för ett smartare förhållningssätt till alkohol. På IQ:s webbplats finns tips, stöd och fakta om alkohol och hur man som enskild kan göra skillnad genom att exempelvis prata med någon vars alkoholkonsumtion man är orolig över.

Tonårsparlören som film

Uppdaterad: 2020-04-29 09.40