Dela

Kontakta oss

Ny lag för att minska smittspridning på restauranger och caféer

kvinna som sitter på restaurang och blir serverad mat

Den 1 juli 2020 trädde en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Den nya lagen innebär att restauranger, barer och caféer måste anpassa sin verksamhet för att minska smittspridningen. Som ett komplement till lagen har Folkhälsomyndigheten tagit fram nya föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Föreskrifterna ska hjälpa caféer och restauranger att motverka spridning av covid-19 och de börjar att gälla den 7 juli 2020.

Den nya lagen innebär att serveringsställen såsom restauranger, barer och caféer enligt lag får ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19. Föreskrifterna innehåller bestämmelser om vilka smittskyddsåtgärder som serveringsställen ska vidta för att förhindra smittspridning:

  • Anpassa lokalen och verksamheten för att trängsel ska kunna undvikas
  • Servering av mat ska ske vid sittande bord. Buffé är tillåtet om trängsel kan undvikas
  • Besökare ska kunna tvätta händerna eller erbjudas handsprit
  • Besökaren ska tydligt informeras om hur de kan minska risken för smittspridning
  • Personalen ska vara väl informerade hur de kan förhindra smittspridning mellan besökare

Vidare säger föreskrifterna att besökare bör kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

– Att hålla avstånd är en viktig smittskyddsåtgärd. Det blir extra viktigt när personer vistas i lokaler med människor som de normalt inte träffar. Därför innehåller föreskriften regeln om en meter mellan sällskap på serveringsställen, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.

Tidigare har serveringsställens ansvar reglerats i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:9) om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m. Den föreskriften upphävs i och med att den nya lagen träder i kraft.

Ta del av de nya föreskrifterna och allmänna råden på Folkhälsomyndighetens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunerna får utökat ansvar

Beslutet om den nya lagen innebär även att kommunerna får ansvaret att säkerställa att serveringsställena följer föreskrifterna och de allmänna råden. Om bedömningen görs att smittskyddsåtgärderna inte är tillräckliga är kommunerna skyldiga att tillfälligt stänga serveringsställena.

– Företagarna i Berg och Härjedalen är duktiga på att följa föreskrifterna och vi har en jättebra dialog i arbetet med att minska smittspridningen. I de fall vi kan konstatera att smittskyddsåtgärderna inte räcker är företagen snabba att åtgärda lokalens brister och en stängning kan undvikas, vilket vi tycker är jättebra, säger Cilla Gauffin, Miljö- och byggchef i Berg och Härjedalens kommuner.

För att serveringsställena ska kunna fortsätta bedriva en smittsäker verksamhet är det nu viktigt att alla besökare hjälps åt och påminner varandra om att fortsätta hålla avstånd.

– Företagen har skapat bra förutsättningar för att vi säkert ska kunna besöka kommunernas serveringsställen i sommar. Nu är det upp till varje besökare att ta ansvar för att föreskrifterna följs och att vi fortsätter hålla avstånd, avslutar Cilla Gauffin, Miljö- och byggchef i Berg och Härjedalens kommuner.

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli 2020. Lagen upphör att gälla vid utgången av 2020.

Läs mer om den nya lagen på Regeringens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här hittar du mer information

Har du frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

På 1177 Vårdguiden hittar du mer information om vad coronaviruset covid-19 innebär och när du behöver kontakta vården.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar.

På krisinformation.se finns ansvariga myndigheternas information om covid-19.

Om du är orolig

Röda Korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam. Stödtelefonen nås på telefonnummer 0771-900 800 och har öppet måndag till fredag klockan 12.00-16.00.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Uppdaterad: 2020-07-08 09.25