Dela

Kontakta oss

”Ny fas i pandemin, men vi tar oss igenom det tillsammans”

Kommunalråd Therese Kärngard och kommundirektör Ralf Westlund tittar in i kameran. I bakgrunden syns grenar på en stor gran

Pandemin är långt ifrån över, men det är en ny fas nu och kommunorganisationen står med många lärdomar i bagaget och bättre förutsättningar att hantera situationen den kommande tiden. Så summerar kommunalråd Therese Kärngard och kommundirektör Ralf Westlund läget efter sommaren.

Ett halvår i krisorganisation, i stabsläge med ofta dagliga möten, sjukdomsfall bland personal och vårdtagare, många beslut i stort och smått, lärdomar av både bra och mindre bra erfarenheter. Det har varit sex mycket intensiva månader. Men ändå har det inte saknats ljuspunkter.

- Något som jag reflekterar mycket över är hur tydligt det blivit att vi gör detta tillsammans. Vi som kommunorganisation tillsammans med våra medborgare, näringen, föreningslivet. Det är många som bidragit till att våren och sommaren fungerat så bra som den ändå gjort. Nu fokuserar vi på att hösten och vintern ska bli så bra det går och jag hoppas att vi snart kan börja träffas och umgås som förr, säger kommunalråd Therese Kärngard (S).

Det är nu några dagar sedan som Bergs kommunledning beslutade att lämna det stabsläge organisationen alltså befunnit sig i sedan den 19 mars.

- Att vi nu lämnar stabsläget betyder inte att vi slutar jobba med frågan och ha beredskap för att det kan komma nya utbrott. Det är en ny och lite mer stabil fas nu, men det är inte över. Jag tycker att vi står bättre rustade nu för att hantera om situationen åter skulle förvärras, vi har lärt oss väldigt mycket av både det som fungerat bra och det som fungerat mindre bra, säger kommundirektör Ralf Westlund.

"Tankarna går till de som drabbats"

Särskilt situationen inom och pandemins effekter på den kommunala vården och omsorgen har varit i starkt fokus i hela landet, så även i Bergs kommun.

- Det har varit otroligt tufft, det går inte att sticka under stol med. Vård- och omsorgsverksamheterna har kämpat stenhårt med att få nya rutiner att fungera, att hantera det större utbrott vi hade på äldreboendet Myltblomman under våren och inte minst att få ihop bemanningen. De har, liksom så många andra i våra olika verksamheter, gjort ett jättejobb som jag är både imponerad av och tacksam över, säger Ralf Westlund.

Tankarna nu efter sommaren går annars främst till de som på olika sätt drabbats direkt av sjukdomen, menar både Ralf Westlund och Therese Kärngard.

- Enligt Region Jämtland Härjedalens statistik har vi haft 74 fall av bekräftat smittade inom den geografiska kommunen, de flesta har tillfrisknat men vi har också haft dödsfall. Varje dödsfall är en stor tragedi för anhöriga och tankarna går främst till dem. Men tankarna går även till alla som på andra sätt berörts av pandemins konsekvenser. Friska äldre som inte kunnat träffa nära och kära som de velat, företag och föreningar som haft det tufft, alla som på olika sätt fått ställa om sin tillvaro på ofta radikala sätt, säger Therese Kärngard.

- Även hos oss har vi fått ställa om mycket. Vi jobbar envetet på nu med nya rutiner och arbetssätt i våra verksamheter, för att hantera den nya verklighet som vi nu befinner oss i. Vi kommer att fortsätta göra allt vi kan för att hålla smittan borta och fortsätta leverera den bästa kommunala servicen vi kan till våra invånare, avslutar Ralf Westlund.

Här hittar du mer information

Har du frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

På 1177 Vårdguiden hittar du mer information om vad coronaviruset covid-19 innebär och när du behöver kontakta vården.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar.

På krisinformation.se finns ansvariga myndigheternas information om covid-19.

Om du är orolig

Röda Korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam. Stödtelefonen nås på telefonnummer 0771-900 800 och har öppet måndag till fredag klockan 12.00-16.00.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Uppdaterad: 2020-09-03 13.35