Dela

Kontakta oss

Nu hävs besöksförbudet på våra boenden för äldre

Äldre kvinna sitter med knäppta händer i sitt knä

Från och med den 1 oktober upphör det nationella förbudet mot besök på särskilda boenden för äldre. För att besöken ska kunna ske på ett säkert sätt är det dock fortfarande viktigt att du som vill besöka något av våra boenden tänker till innan, att du bokar tid för besöket och precis som tidigare följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd och god hygien.

Regeringen beslutade den 15 september att det nationella besöksförbudet inom äldreomsorgen i landet ska upphöra från och med torsdag den 1 oktober. Beslutet grundar sig på att smittspridningen minskar i samhället och att de särskilda boendena har förbättrat sina arbetssätt och rutiner för att förhindra smittspridningen.

- Regeringens beslut var glädjande, vi vet att många av både våra boende och deras närstående verkligen känt av att man inte får träffas. Så det känns fint att vi återigen kan erbjuda den möjligheten, men fortfarande har vi som verksamhet och den som vill komma på besök ett gemensamt ansvar för att säkerställa att vi inte utsätter de boende för smitta, säger Ingrid Larsson, vård- och omsorgschef i Bergs kommun.

Bergs kommun har, med utgångspunkt i de riktlinjer och rekommendationer som nyligen kommit från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, tagit fram lokala rutiner för att skapa förutsättningar för att besök inom äldreomsorgen kan ske på ett säkert sätt.

- Framförallt är det viktigt att den som vill besöka något av våra boenden hör av sig till boendet innan för att både planera in en tidpunkt och också få mer information från boendets personal om hur besöket ska gå till för att vara säkert, säger Ingrid Larsson.

Det här ska du tänka på om du ska besöka något av våra boenden

Ett stort ansvar vilar på dig som vill komma på besök i något av våra boenden. Kontakta alltid det boende du vill besöka på förhand och boka in en tid för besöket.

När du kontaktar boendet kommer personalen att delge dig vilka lokala rutiner som finns för att besöket ska kunna ske på ett säkert sätt, men sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på följande:

  • Stanna hemma när du känner dig sjuk, även vid milda symtom. Det är bättre att avstå från ett besök än att riskera att sprida smitta på boendet.
  • Tvätta händerna före, under och efter besöket med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Smittämnen kan fastna på händerna och spridas vidare när man tar någon i hand eller via föremål. Använd handsprit när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Håll avstånd vid besöket, både till andra personer som bor på boendet samt till personal och andra besökare. Tänk på att också begränsa den fysiska kontakten med den du besöker.
  • Stäm av med den du vill besöka först så att hen känner sig okej med att få besök, så att inte besöket skapar oro hos den boende över att bli smittad.
  • Tänk över hur många ni är som kommer på besök samtidigt – kanske är det bättre att komma en och en på besök än till exempel en hel familj vid samma tillfälle.

Ta kontakt med enhetschefen på boendet om du vill veta mer eller planera in ett besök. Kontaktuppgifter till enhetscheferna för varje boende hittar du på våra sidor om boenden för äldre.

Boenden för äldre i Bergs kommun

Här hittar du mer information

Har du frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

På 1177 Vårdguiden hittar du mer information om vad coronaviruset covid-19 innebär och när du behöver kontakta vården.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar.

På krisinformation.se finns ansvariga myndigheternas information om covid-19.

Om du är orolig

Röda Korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam. Stödtelefonen nås på telefonnummer 0771-900 800 och har öppet måndag till fredag klockan 12.00-16.00.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Uppdaterad: 2020-09-30 16.16