Dela

Kontakta oss

Fler kan provtas i "coronabussarna"

Person med visir och skyddsförkläde och tänger i handen står utomhus framför en taxibuss för egenprovtagning av coronavirus

Region Jämtland Härjedalen påminner om att det finns utrymme för fler att provta sig via de så kallade provtagningsbussarna som finns runtom i länet. Om du har symtom, gå in på 1177 Vårdguidens webbplats för att läsa mer om var och när du kan provta dig.

Region Jämtland Härjedalen erbjuder provtagning för alla invånare som tror att de är smittade av covid-19. För att få testa dig ska du ha insjuknat med någon av dessa symtom under de senaste 7 dagarna:

  • hosta
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva, nästäppa, halsont
  • huvudvärk
  • illamående
  • värk i muskler och leder
  • magknip och diarré
  • oförmåga att känna lukter och smaker

Boka endast provtagning om du tror att du har pågående covid-19. Det här är inte ett antikroppstest och kan därför inte användas för att ta reda på om du tidigare har varit sjuk i covid-19.

När du har tagit provet och väntar på svar är det viktigt att du inte går till jobb, skola eller börja träffa andra igen förrän du har fått provsvaret, så att du har fått bekräftat om du har covid-19 eller inte. Det är för att inte riskera att smitta andra under tiden som du väntar på ditt svar.

Det är kostnadsfritt att ta provet som visar om du har pågående covid-19.

Egen provtagning i Jämtland Härjedalen

Om du vill lämna prov för coronavirus/covid-19 så ska du i första hand beställa tid på någon av de provtagningsbussar för egenprovtagning som finns i Jämtland Härjedalen. Det gör du genom att logga in på 1177.se och använda e-tjänsten för provtagning.

Det finns ingen drop in-mottagning i Jämtland Härjedalen. Du måste alltid ha en bokad tid på förhand.

När bokningen är bekräftad tar du dig till den provtagningsplats du har valt. Placeringen av provtagningsbussarna kan komma att variera, så aktuella tider och platser ser du när du har loggat in.

Läs mer om provtagning och egenprovtagning vid de mobila bussarna på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här hittar du mer information

Har du frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

På 1177 Vårdguiden hittar du mer information om vad coronaviruset covid-19 innebär och när du behöver kontakta vården.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar.

På krisinformation.se finns ansvariga myndigheternas information om covid-19.

Om du är orolig

Röda Korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam. Stödtelefonen nås på telefonnummer 0771-900 800 och har öppet måndag till fredag klockan 12.00-16.00.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Uppdaterad: 2020-07-29 16.08