Dela

Kontakta oss

Möt Jämtlandsförfattarna Malin Nord och Theres K Agdler

  • Kategori: Föreläsning
  • Datum: Torsdag 28 mars 2019
  • Tid: 18.30-20.00
  • Plats: Kumminåkern, Svenstaviks Bibliotek
  • Ort: Svenstavik

Möt Jämtlandsförfattarna Malin Nord och Theres K Agdler.

Tema: Kvinnor och gränser.

Författarna berättar om sina senaste böcker Barmark och Apelsinerna faller, som på olika sätt berör temat Kvinnor och gränser. Böckernas huvudkaraktärer är kvinnor, och de överskrider gränser både bokstavligt och symboliskt.

Varmt välkommen!

Om författarna:

MALIN NORD
Malin Nord är uppvuxen i byn Handog utanför Lit och har nu efter 20 år i Stockholm flyttat tillbaka till Jämtland.

Hon romandebuterade 2012 på Albert Bonniers förlag med romanen Stilla Havet, vilken nominerades till Norrlands litteraturpris samt tilldelades Östersunds kommuns kulturstipendium. Hennes andra roman Barmark kom 2017 och belönades med Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris samt Sällskapet De Nios Julpris och nominerades även den till Norrlands litteraturpris.

Med en bakgrund som journalist på bland annat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet samt Aftonbladet har hon de senaste åren varit verksam som frilansjournalist med kultursidor, kulturtidskrifter samt ”Tidningen Vi” och ”Vi Läser” som största uppdragsgivare.

Hon är även medlem i Svenska Författarförbundets sektionsstyrelse för skönlitteratur samt ingår i den arbetsgrupp inom förbundet som verkar för den samiska litteraturen i Sverige.

Barmark är en roman som handlar om tre generationer kvinnor och hur händelser kan färdas genom tiden och prägla familjer under lång tid. Historien börjar på 1940-talet i Norge som är ockuperat av tyskarna. Signe tvingas fly över fjället till Jämtland. I magen bär hon en dotter och bakom henne rämnar livet. Många år senare får Signes barnbarn Anja veta att de måste lämna barndomshemmet intill älven, platsen där mormodern en gång hamnade.

THERES K AGDLER
Theres K Agdler är född och uppvuxen i Schweiz men flyttade till Sverige 1998 och bor nu på Frösön. Hon är utbildad litteraturvetare och journalist samt skrivpedagog och har drygt 15 års erfarenhet av att jobba med skrivandet i olika former.

Theres arbetar som författare med romaner och noveller som huvudgenrer och är även verksam som textkonstnär. Hon debuterade 2006 med romanen Projekt Anaris [fjällfragment] som belönades med Norrlands litteraturpris 2007. 2016 belönades hon med Jämtland Härjedalens Kulturpris och mottog Östersunds kommuns kulturstipendium. Theres är medlem i Sveriges Författarförbund och regionombud för Författarförbundet i Region Jämtland Härjedalen. Hon är även medlem i Författarcentrum Norr och Journalistförbundet. Apelsinerna faller är hennes åttonde bok.

Apelsinerna faller (2018) är en roman om taggtrådsstängsel, hopp och förtvivlan och om varför Europa bara är en myt. Romanen kretsar kring Ariane Wahlgren, Sveriges Radios korrespondent under juntatiden i Grekland. Romanen frågar: Vem var Ariane? Vad är Frihet?

Romanen berättas av en kackerlacka, en författare samt journalisten Hanna Meyer. Tillsammans och var för sig berättar de om Ariane Wahlgren, om Grekland under juntatiden och i nutiden, om Island och Jämtland.

Ev inträde
Kostnadsfritt

Arrangör
Region Jämtland Härjedalen och Biblioteken i Berg,
0687-162 00.

E-postadress
mia.eriksson@berg.se

Uppdaterad: 2019-02-22 08.46