Dela

Kontakta oss

Alternativa drivmedel

De alternativa drivmedel som idag säljs på den svenska marknaden är natur- och biogas, etanol, el och RME (rapsolja). Det finns även flera olika blandbränslen där förnybara drivmedel blandas in i dieselolja eller bensin. Blandningarna innehåller oftast några procent förnybart bränsle för att alla fordon ska kunna köra på dem utan att behöva byggas om.

Naturgas och biogas

Naturgas och biogas är kemiskt sett samma ämne, metan. Den stora skillnaden är att biogasen har ett kort kretslopp baserat på organiskt avfall, medan naturgasen har ett fossilt ursprung och därmed tillför koldioxid till atmosfären, vilket leder till ökad växthuseffekt. Naturgasen härrör från Nordsjön medan biogasen utvinns vid rötning av reningsverksslam, slaktrester eller annat organiskt avfall. Biogas är ett av de renaste drivmedlen för fordon.

Etanol

(kan tankas vid 1.2.3 Statoil i Myrviken och på OK/Q8 i Svenstavik)

Etanol är en mångsidig alkohol och fungerar bra som biodrivmedel i både tunga och lätta fordon som anpassats för etanoldrift. Etanolanvändning minskar de koldioxidutsläpp som bidrar till växthuseffekten och ger renare avgaser, särskilt jämfört med dieselmotorer.

I Sverige blandas 15 procent bensin i etanolen för att underlätta kallstarter, s k E85-bensin. Fem procent blandas även i 95-procentig bensin. Tunga fordon med ombyggda dieselmotorer körs på ren etanol med en tillsats av tändförbättrare.

Etanol som går till drivmedel i svenska fordon produceras för närvarande från fyra typer av råvaror: svensk skogsråvara, svenskt vete, sydeuropeiskt vin samt brasilianskt sockerrrör. Den brasilianska tillverkningen dominerar världsmarknaden och en allt större del av etanolanvändningen i Sverige kommer därifrån.

El

Laddning kan ske i Myrviken vid 1.2.3 Statoil, vid kommunkontoret i Svenstavik, vid nya parkeringen i Svenstaviks centrum nedanför busstationen samt vid BTEA i Åsarna.

Via denna länk hittar du fler laddstationer i Östersund.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

El används som drivmedel i batteridrivna bilar och ger inga avgaser. Elmotorn utnyttjar dessutom motorn bättre än en bensinmotor. Det vanliga blybatteriet innehåller lite energi och därför drivs många av dagens elfordon istället med nickel-kadmiumbatterier. Men det är inget alternativ på längre sikt eftersom kadmium är farligt för miljön. Både tekniskt och miljömässigt sett är ett batteri med nickel-metallhydrid bättre, men det kostar fortfarande mycket. Litiumbatterier är en annan stark kandidat inför framtiden.

RME (rapsolja)

Rapsmetylester är tillverkat av rapsolja och klimatmässigt är RME överlägset bensin och diesel. Samtidigt ger den en aning högre utsläpp av kväveoxider i jämförelse med diesel och rapsodlingen kräver dessutom stora insatser av energi, konstgödning och bekämpningsmedel. Det finns för närvarande inga modeller av nytillverkade dieselbilar som godkänns som miljöbilar i storstäderna.

www.miljofordon.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du leta efter närmaste tankstation för alternativa drivmedel.

Källa: Håll Sverige Rent.

Uppdaterad: 2015-05-27 16.10