Dela

Kontakta oss

Släng inte matrester i naturen - använd sopkorgar

Den smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids just nu i Europa. Hjälp till att minska spridningen genom att inte slänga matrester i naturen!

Nu går Länsstyrelsens länsveterinärer ut med information för att försöka begränsa spridningen av afrikansk svinpest som hotar både vildsvin och tama grisar. Sjukdomen är ett mycket stort hot för grisar och vildsvin, men är däremot inte farlig för människor.

Afrikansk svinpest kan överföras via mat, framförallt charkprodukter som exempelvis kallrökt korv eller skinka. Människan spelar en stor roll i spridningen genom att vi tar med oss till exempel gris-, fläsk- och svinprodukter från smittade områden. Viruset kan också spridas via stövlar, kläder och annat som inte är ordentligt rengjort efter att man vistats i områden där sjukdomen finns.

Så kan du minska smittspridningen

Släng eller lämna aldrig mat så att vildsvin eller grisar kan komma åt att äta den, lämna inte matrester i markerna efter exempelvis en picknick eller på en rastplats. Ta heller inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där sjukdomen finns.

Nedan hittar du en länk till utskrivbart informationsblad på flera språk med uppmaning till att minska smittspridnngen av afrikans svinpest genom att undvika att slänga mat i naturen.

Länk till informationsblad från JordbruksverketPDF

För mer information hänvisar Bergs kommun till länsveterinärerna på Länsstyrelsen.

Besök Länsstyrelsen Jämtlands webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2019-07-15 12.02