Dela

Kontakta oss

Ny tobakslag från måndag den 1 juli

Skylt på gräsmatta med texten "rökfritt område" och en överkryssad illustration av en cigarett

Från och med den 1 juli börjar den nya tobakslagen gälla. Lagändringarna innebär att den som vill sälja tobak behöver ansöka om tillstånd för detta. Det blir också förbjudet att röka till exempel utanför entréer, på uteserveringar och vid busshållplatser.

Den nya lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter gäller från och med den 1 juli 2019.

Rökförbud på vissa platser utomhus

I och med den nya lagen kommer det att vara förbjudet att röka exempelvis utanför entréer till rökfria lokaler, vid busshållplatser, perronger och taxizoner, på uteserveringar och på inhägnade platser utomhus såsom idrottsplatser och lekplatser. Rökförbudet gäller även elektroniska cigaretter och örtprodukter för rökning som vattenpipor.

Kommunen kommer att bedriva tillsyn över rökfria miljöer. Den som är ansvarig för platsen där rökförbudet finns är också ansvarig för att lagen efterföljs.

Den som störs av rökning i en lokal eller på en plats som ska vara rökfri ska i första hand ta upp det med fastighetsägaren eller den som är verksamhetsansvarig.

Nu krävs tillstånd för att sälja tobak

Från och med 1 juli 2019 måste de som vill sälja tobak ansöka om tillstånd hos kommunen. Tidigare krävdes endast anmälan.

Har du anmält tobaksförsäljning tidigare får du fortsätta försäljningen, men måste senast den 31 oktober 2019 ansöka om tillstånd. Kommunen kommer att granska om den som söker tillstånd är lämplig. Då granskas bland annat ekonomisk skötsamhet och eventuell tidigare brottslighet. Du får fortsätta att sälja tobak tills dess att kommunen har beslutat om du får tillstånd eller inte.

Kravet på tillstånd gäller endast tobak. För att sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare räcker det fortfarande med att göra en anmälan till kommunen.

Tobakslagen är en medicinsk och social skyddslag

Tobaksrök är giftigt och bidrar till en mängd hälsorelaterade problem. Lagen om tobak och liknande produkter är en medicinsk och social skyddslag som syftar till att minska skadeverkningarna av tobaksbruk och hindra eller fördröja att unga börjar röka eller snusa. Den ger även personer som inte röker rätt till rökfria miljöer.

Mer information

Du kan läsa mer och hitta ansökningsblanketter på våra sidor om tobak och e-cigaretter (de nya blanketterna görs tillgängliga den 1 juli).

Mer information om tobak och e-cigaretter

Läs mer om den nya lagen på Riksdagens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om tillsyn och regelverk på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor och svar om den nya lagen på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2019-07-11 14.51