Dela

Kontakta oss

Nya vattenskyddsområden för Ljungdalen och Gräftåvallen

Länsstyrelsen i Jämtland har nyligen beslutat om att inrätta vattenskyddsområden för grundvattentäkter i Gräftåvallen och Ljungdalen.

Syftet med vattenskyddsområden är att skydda tillgången till rent dricksvatten och behålla en god kvalitet på vattnet flera generationer framåt. Vattenskydsområdena i Gräftåvallen och Ljungdalen gäller för grundvattentäkterna där. Grundvatten är det vatten som finns nere i marken och inte syns med blotta ögat.

Vattenskyddsområden finns för att skydda vårt viktigaste livsmedel. Ett vattenskyddsområde ska öka medvetenheten hos alla boende och verksamma inom området om behovet av att värna vårt vatten.

En del saker kan vara förbjudna, andra kräva tillstånd

Du som bor, verkar eller vistas i ett vattenskyddsområde behöver alltid vara extra försiktig.

Inom ett vattenskyddsområde kan det krävas tillstånd för exempelvis skogsbruk, vattenbruk, djurhållning eller hantering av olja och andra kemikalier inom området. Andra saker kan vara helt förbjudna.

Du kan få mer information om vilka regler som finns och krav som ställs för enskilda vattenskyddsområden genom att kontakta Miljö- och byggavdelningen. Kontaktuppgifter hittar du via länken nedanför.

Läs mer om vattenskyddsområden och regler på Vatten och Miljöresurs webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer på vår sida om vattenskyddsområden i Bergs kommun

Uppdaterad: 2020-01-29 09.05