Dela

Kontakta oss

Tillfällig livsmedelsverksamhet

För att få sälja eller hantera mat vid evenemang måste din verksamhet vara registrerad hos miljö- och byggnadsnämnden. Se vidare under registrering och godkännande.

Verksamheter får bedrivas tillfälligt, (utan viss kontinuitet) utan registrering enligt nedan. För utförligare förklaring se Livsmedelsverkets vägledning om Registrering och godkännande av livsmedelsanläggningar.

Typ av verksamhet (utifrån risk)*

 Hög riskLåg- och mellanriskMycket låg risk
Tillfällig, ej viss kontinuitet 5 gånger/år á 1-2 dagar10 gånger/år á 1-2 dagar20 gånger/år á 1-2 dagar

Mobila anläggningar ska alltid vara registrerade i den kommun de mestadels bedriver verksamhet.

Kontroll

När miljö- och byggnadsnämnden gör en kontroll på en verksamhet som inte är registrerad i Bergs kommun utgår vi från att allt fungerar bra. I genomsnitt tar en sådan kontroll ca 15 minuter och är kostnadsfri. Om det däremot finns brister och vi måste göra en mer omfattande kontroll eller behöver komma tillbaka för att följa upp, tas en avgift ut för kontrollen. Det lönar sig alltså att göra rätt från början. Vid kontrollen tittar vi bland annat på egenkontrollen, försäljningsplatsen och att hanteringen följer lagstiftningen krav. Vi försäkrar oss om att alla som arbetar på plats känner till egenkontrollen och har de kunskaper de behöver för att hantera maten på ett säkert sätt.

Baslokalen

Eftersom försäljningsplatsen inte är utrustad på samma sätt som ett vanligt kök måste förberedelser, förvaring och efterarbete oftast göras i en annan lokal. Den lokalen kallas baslokal och kan till exempel vara en registrerad restaurang. Den måste klara av den extra belastning det innebär att fungera som baslokal.

Förberedelser av maten

All mat som ska säljas eller serveras ska vara förberedd i en baslokal eller köpas förberedd från leverantör. På försäljningsplatsen ska endast slutberedning göras, till exempel grillning, annan värmebehandling eller uppläggning. Det här gäller för olika typer av livsmedel:

 • grönsaker ska levereras sköljda och skurna från baslokalen eller leverantör.
 • kött & fisk ska levereras färdigt för grillning eller stekning. Du får i regel inte skära kött/fisk eller trä upp kött/fisk på spett på försäljningsplatsen.
 • rå köttfärs hamburgare, biffar eller liknande ska levereras frysta till försäljningsplatsen. Produkterna kan köpas färdiga och frysta från leverantör eller formas och frysas i baslokalen. Köttfärssås/röror levereras färdiglagade och nedkylda.
 • kyckling ska levereras värmebehandlad från baslokalen eller leverantör.
 • alla röror, sallader och kallskuret ska levereras färdiga för uppläggning och servering, det vill säga färdigblandat och färdigskuret.

Om du vill kunna hantera råvaror på ett annat sätt än det som beskrivs här, ställs ytterligare krav på inredning och utrustning.

Försäljningsplatsen

Om hanteringen sker utomhus ska försäljningsplatsen ha golv, väggar och tak. Golvet kan i vissa fall för enklare verksamheter vara en hård yta som asfalt. Väggen kan vara tältduk om den går att hålla ren. Servering bör ske på engångsmaterial. Exempel på utrustning som kan behövas på försäljningsplatsen:

Kök:

 • termometer med insticksgivare som gör det möjligt att mäta temperaturen i maten.
 • värmeenheter som till exempel spis, ugn och värmeri.
 • avställningsytor och arbetsbänkar.
 • kylar och frysar med termometrar. Separata kylar för livsmedel och drycker. Använd inte kylmonter för längre tids förvaring.
 • kylbrunnar för tillbehör till langos, pizza, sallader eller smörgåsar.
 • handtvättanordning med varmt och kallt vatten, flytande tvål och engångshanddukar i närheten av beredningen.
 • diskbänk med dubbla hoar, varmt och kallt vatten, samt stänkskydd mot tältduk.
 • grill placerad utomhus ska stå i omedelbar anslutning till ingången till köket och utrustas med varuskydd.

Vid utlämning och servering:

 • ska det finnas avställningsytor
 • ska det finnas varuskydd mot kundsidan.
 • ska det finnas hyllor för livsmedel, serveringsutrustning etc. Livsmedel och utrustning får inte förvaras på mark eller golv och ska säkras mot skadedjur.
 • ska det finnas lagerkyl- och frys med termometer, t ex kyl- eller fryscontainer vid behov.

Övriga utrymmen:

 • du måste ha tillgång till personaltoalett utrustad med rinnande varmt och kallt vatten, flytande tvål, samt engångshanddukar.
 • särskild plats för personalens tillhörigheter. Klädskåp/hyllor.
 • avskiljd plats för städ- och rengöringsutrustning.

Avfall

Plats för returemballage mm. Avfall placeras på lämplig plats utan risk för livsmedelshanteringen. Dagens avfall bör forslas bort så fort som möjligt för att minska risken för lukt och skadedjur.

Material och inredning

All inredning och utrustning ska vara av material som är tätt, slätt och lätt att rengöra. Arbetsbänkar och avställningsytor bör vara av rostfritt eller annat slätt och vattentåligt, giftfritt material. Ytor av obehandlat trä, plywood, byggplast, vaxdukar och liknande kommer inte att accepteras. Golvmaterialet ska vara lätt att rengöra, t ex plastmatta. Väggarna i det tillfälliga köket ska sluta tätt mot golvet så långt det är möjligt för att hindra skadedjur från att komma in.

Uppdaterad: 2014-10-09 15.13