Dela

Kontakta oss

Giftfri skola och förskola

De senaste åren har Miljö och byggavdelningen tillsammans med barn och utbildning jobbat med att fasa ut farliga ämnen. Målet är en giftfri skola och förskola för våra barn och ungdomar.

Lite längre ner på sidan, under rubriken ”relaterat innehåll”, så hittar du mer information om vårt arbete för en giftfri skola och förskola.

Så här har arbetet gått framåt de senaste åren:

  • 2014 deltog personal från förskolan samt från Miljö och bygg på länsseminariet "giftfri jul".
  • 2015 anordnade Miljö och bygg tillsammans med barn och utbildning en utbildningsdag för personal på kommunens skolor och förskolor. Lena Stigh, kemikalieexpert från Region Jämtland Härjedalen, höll i utbildningen.
  • 2016 gjordes en inventering av framförallt leksaker, men även en del andra material som barn kommer i kontakt med. Detta mynnade ut i en plan på hur man succesivt ska minska kemikalier i olika kategorier av material, som till exempel plastleksaker, utklädningskläder och vilmadrasser. Vi upprättade även checklistor för vad man ska tänka på när man lämnar in eller tar emot begagnade leksaker.
  • 2017 fortsatte vi genom att inventera material som kommer i kontakt med livsmedel. Under det året deltog kommunens kökschef i projektet. Slutsatserna blev bland annat att inte värma/mikra plastföremål samt att fasa ut föremål där vi inte vet om de är hälsosäkra eller inte. Vi gjorde även en checklista för vad som är viktigt att tänka på vid inköp.
  • 2018 kommer vi tillsammans med Bergs hyreshus kolla närmare på området "giftfritt byggande".

Uppdaterad: 2018-07-12 10.13