Dela

Kontakta oss

Grattis Djurgårdens skola

Djurgårdens skola

Djurgårdens skola har utbildat/certifierat alla sina lärare på lågstadiet för att arbeta med PAX, berättar en stolt rektor Jenny Eriksson:
-Tillsammans har lärarna, elevassistenterna, personalen på fritidshemmet och alla elever gjort ett jättefint arbete och det är deras förtjänst att vi klarat det. Igår överraskade vi barnen och firade genom att samlas ute och hylla varandra, äta glass och leka i det fina solskenet. Det blev en lyckad eftermiddag.

PAX-skola är arbetsmetod som togs fram av en lärare i Kansas i USA 1967 och som syftar till att skapa arbetsro i klassrummet. Eleverna och lärarna ska tillsammans ta fram en gemensam värdegrund/vision om hur de ska göra och vara mot varandra för att skapa världens bästa klassrum. Värdegrunden/visionen blir då ett verktyg som läraren kan använda i den vardagliga situationen.

När man arbetar med PAX ska man alltid försöka lyfta fram det positiva. Ett exempel är att om man bestämt att alla ska arbeta tyst och självständigt i en bok och någon börjar prata så går läraren fram till den som sitter bredvid och är tyst och berömmer den istället för att säga till den som pratar.

Här finns mer att läsa om PAX i skolan http://paxiskolan.se/om-pax/länk till annan webbplats

Jenny berättar att till hösten ska de fortsätta med arbetet att utbilda resten av personalen inom PAX: -Det blir de som nyanställs på lågstadiet och så lärarna från årskurs fyra och uppåt. Vi har redan märkt så stor skillnad genom att arbeta med PAX så vi vill genomföra det här i hela skolan.

Uppdaterad: 2020-06-11 12.00