Dela

Kontakta oss

Nu startar Gïelevåhkoe, samiska språkveckan

Illustration i gult och rött med ordet "språkvecka" på alla samiska språkvarieteter i både en lista och som en ordfläta

Som samisk förvaltningskommun har Bergs kommun ett uppdrag att främja och stimulera den samiska språkanvändningen, och därför deltar vi i #gïelevåhkoe, samiska språkveckan 2020.

Vecka 43 är utnämnd till samisk språkvecka och många språkarrangemang kommer anordnas denna vecka runt om i Sverige, Norge och Finland.

Samiska språkveckan är ett samarbete mellan sametingen i Sverige, Norge och Finland. Alla tre sametingen kommer under denna vecka ha språkaktiviteter på flera nivåer i samhället. Syftet med språkveckan är att synliggöra de samiska språken i den offentliga miljön, öka kunskapen om språken och bidra till att höja deras status.

Som samisk förvaltningskommun har Bergs kommun ett uppdrag att främja och stimulera den samiska språkanvändningen och kommunen kommer därför att vara med och uppmärksamma de samiska språken och särskilt sydsamiskan på olika sätt. Häng med på berg.se och i våra sociala kanaler under veckan, då vi lägger extra fokus på de samiska språken och i synnerhet sydsamiskan!

Aktiviteter under #gïelevåhkoe2020 i Bergs kommun

  • Biblioteken i Berg ställer ut samisk litteratur. Rullande bildspel som berättar om den samiska kulturen och rennäringen samt uppdraget som samisk förvaltningskommun.
  • På biblioteket i Svenstavik visas en slöjdutställning och du kan spana in bibliotekets pågående arbete med skyltning på samiska.
  • Tävla i vårt quiz om samiskt språk och samisk kultur och vinn fina priser
  • Vill du lära dig några ord och meningar på samiska? Ladda ner appen Saemesth och börja träna! Där finns ord och meningar för naturen, veckodagar, skolan, jobbet - och lite tips vad du ska säga om du flörtar! Appen är gratis och finns i flera språkvarieteter med en färg för varje varietet. På sydsamiska är den i grön text. Den är översatt från norska till samiska.

Aktiviteter hos andra aktörer

  • Samiskt språkcentrum anordnar språkkvällar via Medborgarskolan. Gå in och anmäl dig på www.medborgarskolan.se,länk till annan webbplats sök efter "sapmi" bland aktiviteterna för att hitta språkkvällarna. Sydsamisk språkkväll anordnas tisdagen den 20 oktober kl 18.30-20.00.
  • Den 5 november anordnas digitalt språkseminarium mellan kl 10:00-15:00. Håll utkik efter annons på Samiskt språkcentrum och Medborgarskolan.

Uppdaterad: 2020-10-21 12.27