Dela

Kontakta oss

Så kommer Bergs kommun rapportera om covid-19 på äldreboenden

corona, covid19,

Bergs kommun kommer nu att börja informera om vilka särskilda boenden som har fall av covid-19. Beslutet togs efter en dom från Kammarrätten.

I juni begärde P4 Jämtland samt en privatperson ut uppgifter om vilka särskilda boenden i kommunen som det finns fall av covid-19 på. Bergs kommun avslog begäran med hänvisning till offentlighet- och sekretesslagen

- Kommunen välkomnar vägledning kring vilka uppgifter som kan lämnas ut. Det är alltid en svår gränsdragning. Sverige har en stark offentlighetsprincip som säger att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar. Samtidigt skyddas vissa handlingar och uppgifter av sekretess. Det är bland annat för att skydda enskilda individer och anhöriga så att de inte riskerar att lida skada om uppgifterna röjs, enligt offentlighet- och sekretesslagstiftningen, säger Desiré Ankarstrand, tillförordnad vård- och omsorgschef.

Just nu ingen coronasmitta på kommunens äldreboenden

När det gäller situationen i juni månad 2020, så var det Myltblomman, det särskilda boendet i Svenstavik, som då var drabbat av smitta. På boendet finns nu inga fall av covid-19, varken bland personal eller brukare. I nuläget finns inte heller några fall av covid-19 på kommunens andra boenden.

- Det är naturligtvis glädjande att det inte just nu finns några utbrott av covid-19. Men det innebär såklart inte att vi kan slappna av utan vi måste fortsätta hålla i och hålla ut. Vi måste fortsätta vara oerhört noggranna med att följa alla rutiner för att minska risken för smitta, säger Desiré Ankarstrand, tillförordnad vård- och omsorgschef.

Här hittar du information om aktuellt smittläge

Från och med nu kommer också att Bergs kommun att publicera på vilka särskilda boenden det finns fall av covid-19.

Här hittar du uppdaterad information om antalet smittade inom våra verksamheter

Här hittar du mer information

Har du frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

På 1177 Vårdguiden hittar du mer information om vad coronaviruset covid-19 innebär och när du behöver kontakta vården.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar.

På krisinformation.se finns ansvariga myndigheternas information om covid-19.

Om du är orolig

Röda Korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam. Stödtelefonen nås på telefonnummer 0771-900 800 och har öppet måndag till fredag klockan 12.00-16.00.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Uppdaterad: