Dela

Kontakta oss

Coronaviruset: Det här behöver du som företagare känna till

För att underlätta för dig som företagare i Bergs kommun har vi samlat tips och information från olika myndigheter och organisationer kopplat till coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Eftersom allt händer väldigt snabbt är det bra att hålla koll på de olika myndigheternas hemsidor för att få aktuell information.

LOKAL & REGIONAL INFORMATION

Verksamt.se för företag i Jämtland Härjedalen

verksamt.se/jamtland-harjedalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du som bor i Jämtland Härjedalen få en samlad bild över regionens stöd och aktuella händelser för dig som driver eller vill starta företag.

Läs mer på verksamt.se's sida för företag i Jämtland Härjedalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rådgivning och information för restaurangverksamheter

Miljö och byggavdelningen har samlat tips och information till dig som arbetar med restaurang och livsmedelsverksamhet inom kommunen. Du får även information om rådgivning och regler för din verksamhet.

Läs den samlade informationen för restaurang och livsmedelsverksamhet

Stödlinje för företagare

Med anledning av corona håller Bergs kommuns Näringslivskontor telefonlinjerna öppna så att du som företagare kan få råd och stöd. Våra näringslivsutvecklare finns anträffbara måndag till fredag klockan 8.00-16.00.

Lena Håkansson tel. 0687-164 03
Sandra Landén tel. 0687-164 08

Håll avstånd och tvätta händerna - skriv ut skyltar för att påminna dina kunder och besökare

Du som bedriver en verksamhet är ansvarig för att anpassa den så att du, dina medarbetare, besökare och kunder kan följa myndigheternas riktlinjer och råd. För att påminna varandra om att hålla avstånd och att tvätta händerna har vi tagit fram några skyltar som du gärna får skriva ut och sätta upp. Skyltarna är i A3-format men går även att skriva ut på A4-papper. Tack för att du hjälper oss att sprida budskapet!

Se alla skyltar som går att skriva ut här

NATIONELL INFORMATION

Almi

Regeringen har beslutat att förstärka Almis lånefond med 3 miljarder kronor med syftet att öka utlåningen till små och medelstora företag i hela landet. Almis Brygglån är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige som får behov av finansiering som en följd av coronavirusets spridning. På deras hemsida hittar du mer information om möjligheten till lånefinansiering.

Läs mer på Almi’s hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa och är bland annat rådgivande i coronafrågor gentemot Regeringen. De har tagit fram ett riskbedömningsverktyg för arrangörer av evenemang med färre än 50 deltagare.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Försäkringskassan

Försäkringskassan har samlat information om reglerna för smittbärarpenning, sjukpenning, ersättning för vab och ersättning för deltagande i program hos Arbetsförmedlingen med anledning av coronaviruset.

Läs mer på Försäkringskassans hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jordbruksverket

För dig som jobbar med djur har Jordbruksverket samlat frågor och svar på sin hemsida gällande sjukdomen covid-19 och hur den berör Jordbruksverkets verksamhet.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Livsmedelsverket

För dig som jobbar med livsmedel har Livsmedelsverket samlat vanliga frågor och svar om corona riktat till både konsument och företagare.

Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

MSB

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har lanserat ett nytt planeringsstöd med anledning av coronapandemin. Planeringsstödet ska bland annat vägleda dig i hur din organisation kan tänka inför eventuellt bortfall av personal eller leveranser av varor och tjänster.

Läs mer på MSB’s hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inför sommaren har MSB tagit fram råd, tips och exempel för dig som verksamhetsutövare. Varje bransch eller verksamhet ställs inför särskilda utmaningar. Därför har MSB samlat länkar till kvalitetssäkrade webbsidor och dokument som visar hur myndigheter, branschorganisationer och företag informerar om smittskyddsåtgärder.

Läs mer på MSB's sida för verksamhetsutövarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skatteverket

På Skatteverkets hemsida har de samlat information som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset. Bland annat kan du läsa Skatteverkets förtydligande gällande möjligheten att få anstånd med att betala in skatt.

Läs mer på Skatteverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillväxtverket

På Tillväxtverkets hemsida hittar du bland annat information om korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) som innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Verksamt.se

Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. På hemsidan finns samlad information om coronaviruset från flera myndigheter som är viktig för dig som företagare att känna till.

Läs mer på verksamt.se’s hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

LÄSVÄRT

Företagarna

Organisationen Företagarna har samlat nyheter, tips och rådgivning kring corona och ditt företagande. De erbjuder även en FAQ (frequently asked questions) där du kan få svar på de vanligast förekommande frågorna just nu.

Läs mer på Företagarnas hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv arbetar för att ta fram konkreta krisåtgärder kopplat till näringslivets påverkan av corona. På deras hemsida presenterar de förslag och artiklar som berör dig som företagare under coronapandemin.

Läs mer på Svenskt Näringslivs hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här hittar du mer information

Har du frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

På 1177 Vårdguiden hittar du mer information om vad coronaviruset covid-19 innebär och när du behöver kontakta vården.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symptom på smitta och hur viruset smittar.

På krisinformation.se finns ansvariga myndigheternas information om covid-19.

Om du är orolig

Röda Korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam. Stödtelefonen nås på telefonnummer 0771-900 800 och har öppet måndag till fredag klockan 12.00-16.00.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Uppdaterad: