Dela

Kontakta oss

Exploateringsmöjligheter Gräftåvallen

Flygbild över Gräftåvallen, med delvis snötäckta fjäll i fonden och fritidshusbebyggelse i mitten av bilden

Gräftåvallen - direkt på fjällsluttningen

Vill du vara med och utveckla "riktiga fjäll"? Gräftåvallen är en oexplaterad pärla endast en timme från Östersund. Området är en del av Destination Bydalsfjällen, vars ledord är "svängrum" - vilket är precis vad besökarna i området får, oavsett om man väljer skidåkning, fiske, vandring, skoter eller andra aktivteter.

Mäklare är eniga om att Gräftåvallen, liksom fjällvärlden i stort, är intressant för köpare att investera i. Priserna i Gräftåvallen är lägre än de mest attraktiva orterna som Åre, Sälen eller Vemdalen, men högre och intressantare än de många små fjällanläggningar som finns. Fördelen med Gräftåvallen är närheten till övriga anläggningar inom destinationen, som Bydalen och Hovde.

I detta fjällparadis för friluftsmänniskor finns idag 16 hektar exploaterbar mark med storslagen och orörd natur direkt inpå knuten. I hela Bergs kommun finns färdiga detaljplaner för 9000 bäddar, och fördjupade översiktsplaner som medger mer än 20 000 bäddar. I Gräftåvallen har Bergs kommun har identifierat möjligheter att utveckla området med totalt ca 1000 bäddar ytterligare enligt den fördjupade översiktsplanen för området.

Varsam exploatering ger svängrum

Området växer med varsamhet. Destinationens slogan är ”Svängrum” och det säger mycket. Här finns gott om plats, utrymme för vandrare, längdskidåkare, skoteråkare och alpina skidåkare. Och alla är välkomna. Det är framförallt barnfamiljer som köper stugor i området. Men det finns många äldre par som har kvar sina fjällstugor sedan generationer. Har man en gång kommit till Bydalsfjällen så tar man sig inte härifrån.

Området brukar ibland benämnas som ”Östersundarnas hemmafjäll”. Och när man pratar fjäll så är det riktiga fjäll. Vägen tar slut vid Gräftåvallen och det är enkelt och nära att ta sig upp på kalfjället. Ändå är det bara en dryg timmes resa från Östersund och från Stockholm 6,5 timme med bil. I Östersund finns både flygplatsen och tågcentralen som tillsammans utgör navet för transporter till fjällvärlden i området. Hit åker besökare och tar sig sedan vidare till Åre, Vemdalen och Gräftåvallen/Bydalsfjällen.

Turism är vår hemmaplan

Med 4 200 fritidsfastigheter i kommunen och 1,2 miljoner gästnätter årligen är turismnäringen något vi har stor vana av att samverka med, och också något vi ser som mycket viktigt för kommunens utveckling.

Inom kommunen finns fyra turistdestinationer. Bydalsfjällen, där Gräftåvallen ligger, är en av de större med fina utförsåkningsmöjligheter men också oexploaterade fjällmiljöer som inbjuder till längdskidor och skoteråkning. Destination Vemdalen, som är Sveriges tredje största vinterdestination, är det mest exploaterade och kommersiella området med en stor utförsåkningsprodukt och många restauranger och kommersiella boenden. Ljungdalsfjällen har stort fokus på turåkning och skoter med sin närhet till Helags, Sveriges sydligaste glaciär. Destination Storsjöbygden omfattar kommunens turistiska område runt Storsjön som är populärt sommartid.

Mer information

Om du vill veta mer om vilka möjligheter Gräftåvallen erbjuder dig som exploatör, så ta gärna kontakt med någon av oss! Kontaktuppgifter hittar du nedan.

Ladda ner vår broschyr om GräftåvallenPDF

Brochure in English about GräftåvallenPDF

Information om Gräftåvallen i presentationsformPDF

Uppdaterad: 2018-09-11 11.17