Dela

Kontakta oss

Starta eget

En ung kvinna ståendes mot en svart vägg som håller handen under hakan och funderar. Idé-symboler är klottrade i vitt på väggen.

Många personer startar eget företag i Bergs kommun varje år och det har resulterat i att det finns ca 1200 aktiva företag i kommunen. Dessutom finns det mer än 500 jord- och skogsfastigheter med verksamhet. De flesta är små företag och finns inom de flesta branscher som service, handel, turism, jord och skog.

Information och rådgivning

När du planerar att starta ditt företag är det många kontakter som kan vara bra att ta.

Här på kommunen så kan vi berätta om de olika kommunala tillstånd som kan vara aktuella för just din verksamhet. På Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen finns företagsstöd att söka för vissa verksamhetsområden och vi hjälper gärna till att guida dig som vill söka stöd. Vi kan även tipsa om kontakter som kan vara värdefulla när du startar.

Nyföretagarcentrum ger dig konkret hjälp med rådgivning, att utveckla din affärsidé, analysera marknaden, upprätta en affärsplan med mera. För dig som ska starta eget företag har Bergs kommun avtal med Nyföretagarcentrum för kostnadsfri rådgivning. Kontakta Ingela Tjärnefors tel 070-550 86 22 eller ingela.tjarnefors@nyforetagarcentrum.se

Skatteverket har informationsträffar med praktisk information för nya företagare. På verksamt.se hittar du information från Skatteverket, Tillväxtverket och Bolagsverket.

Bra information hittar du även hos Arbetsförmedlingen, och ALMI Företagspartner.

Är ni flera som är intresserade av att starta företag i kooperativ form kan du få rådgivning genom Coompanion.

Innovatör eller uppfinnare

Om du behöver hjälp med att utveckla en ny idé finns innovationsrådgivning vid Almi. Du kan också kontakta Svenska Uppfinnareföreningen. Vill du skydda din idé ska du prata med Patent- och registreringsverket.

MSSP och Mittuniversitet

MSSP – MidSweden Science Park – är en plats där näringsliv, forskning och det offentliga samhället samarbetar för att öka innovationskraften. Hos MSSP finns funktionen ”Innovation takeoff” som samlar nya företagare för att i gruppform utveckla sina respektive idéer. På MSSP finns även en Inkubator för nya innovativa företag.

MIUN Innovation hjälper studenter och personal vid Mittuniversitetet att utveckla idéer och forskningsresultat till kommersiella produkter och tjänster. MIUN Innovation stöttar även forskare i processen att nyttiggöra forskning.

Ung företagsamhet

Ung Företagsamhet har verksamhet vid Fjällgymnasiet och även i Östersund och de hjälper dig som går på gymnasiet  att driva eget företag.

Företagsstöd

Företag inom vissa verksamheter kan söka stöd på Länsstyrelsen och det kan vi på näringslivsavdelningen hjälpa till med.

Tillstånd

De flesta företag behöver tillstånd av olika slag för sin verksamhet. Många av dessa söks på kommunen och vi på näringslivskontoret kan ge stöd i den processen.

Uppdaterad: