Dela

Kontakta oss

Utvecklingen som satte rull på KEFAB

OVIKEN. För många är livet som småföretagare förknippat med hårt arbete och många utmaningar, men också en stor frihet och oändliga möjligheter - om man har rätt mindset. För Jocke Karlsson är utmaningarna en drivkraft. Vi har träffat småföretagaren vars attityd resulterat i en innovation som reste sig ur skogsbrändernas aska, och en däckverkstad.

Jocke Karlsson är skogsentreprenören som brinner för det tätortsnära skogsbruket och driver företaget KEFAB med devisen att alltid se möjligheter till utveckling. Verksamheten startade för snart 10 år sedan då Jocke jobbade med Svea Skog och levererade flis till lokala fjärrvärmeverk samt terminaler för tågtransport till södra Sverige. Jocke minns tillbaka på en tid som bitvis var mycket slitsamt. Kravet på att leverera när det var som kallast innebar även en hög belastning på maskinerna, vilket i sin tur innebar många nätters skruvande. Men det innebar även friheten att få jobba ute i skogen och styra över sin egen tid.

Efter fyra år gjorde marknaden en plötslig dykning som varken Jocke eller Svea Skog hade kunnat förutse, och för Jockes del blev det aktuellt att omvärdera sitt företag och ta sikte på nya möjligheter. Valet föll på Malwa där KEFAB inledde ett samarbete både som förare och återförsäljare.

Jag hade i flera år jobbat med manuell huggning och såg Malwas skogsmaskiner som en naturlig vidareutveckling och effektivisering av det tätortsnära skogsbruket. De små maskinerna kräver inga stora gator för framkomlighet vilket dels skapar ett virkesrikt och stormfast bestånd samtidigt som den stickvägslösa gallringen skapar en trivselskog för rekreation och återhämtning.

Från litet till mindre - till något helt nytt.

Efter två framgångsrika år tillsammans beslutade Malwa att utveckla sin säljorganisation och gav Jocke erbjudandet att bli anställd som kringresande säljare i Norrland. Jocke berättar att samarbetet med Malwa hade fungerat jättebra, men för honom var det viktigare att fortsätta utgå från hemgården där han hjälper till på föräldrars jordbruk. Därför valde han att avsluta sitt samarbete med Malwa och sökte sig istället vidare mot Lennartsfors och deras produkter Järnhästen och Hjulhästen.

För mig har det alltid varit viktigt att kunna kombinera företaget med livet hemma på gården. Dels finns det ett sentimentalt värde att gården kan fortsätta sin drift, men som företagare har man ju också ett ansvar för bygdens utveckling. Kan man skapa förutsättningar för sig själv att verka på hemmaplan så vill jag göra det.

Hösten 2018 tog företaget ytterligare en vändning när den lokala däckverkstaden kom ut till försäljning. Jocke och sambon Anna såg en möjlighet att kunna använda lokalerna och kringliggande marker för att kunna visa och demonstrera KEFAB’s produkter. Att fortsätta driva däckverkstaden var däremot ingenting som ingick i de första planerna – tills säljaren satte ner foten och fick dem att tänka om.

Vi hade egentligen inte tänkt ta över själva verksamheten, men säljaren var bestämd att lokalen enbart fick säljas om verksamheten fortsatte. Det tvingade oss att tänka till vad vi egentligen ville med företaget, och efter att ha sovit på saken några nätter så var det helt plötsligt självklart att vi skulle ta över lokalerna och fortsätta driva däckverkstaden. Ett beslut som föll mycket väl ut med en höst full av jobb. Nu är målsättningen att fortsätta vårda och utöka den kundkrets som tidigare ägare byggt upp under 25 års tid.

Förvärvet av däckverkstaden har nu gett KEFAB ny fart framåt, vilket också gjort det möjligt för Anna att kliva in som heltidsanställd i företaget. Utvecklingen har också skapat en bra plattform för att fortsätta utveckla verksamheten och samarbetet med Lennartsfors. Bland annat har de ägnat hösten åt att utveckla en ny produkt som bygger på Lennartsfors Järnhästen.

Järnhästen Fire Edition

Jocke berättar att idén till Järnhästen Fire Edition föddes i samband med att han hjälpte till med bekämpningen av skogsbränderna i Ljusdal. Jocke blev placerad i byn Enskogen där han jobbade med både eftersläckning och släckning av nya bränder. Vid sin sida hade han både Räddningstjänsten och Hemvärnet, och i den 30 gradiga värmen kunde han se hur de kämpade och slet för att få ut slang till bränderna – energi som enligt hans mening var helt i onödan.

Jag minns att jag tänkte hur mycket enklare det skulle vara för dem om de skulle haft en maskin för att frakta ut slangen. Då skulle deras energi kunna användas på mycket bättre sätt.

På andra orter var även tillgången till vatten en stor utmaning i släckningsarbetet. Jocke berättar att räddningstjänsten i Enskogen hämtade vatten ur en sjö, medan räddningstjänsten på hemmaplan ryckte ut utan säker tillgång till vatten på brandplatsen. Det fick Jocke att inse att det även fanns ett stort behov av en produkt för att kunna lösa vattentransporterna.

Järnhästen Fire Edition bygger på Lennartsfors Järnhästen Flex och har kompletterats med en vattentank, högtryckspump, tryck- och sugslang samt plats för redskap och motorsåg. Produkten är i grunden en redskapsbärare och med handkraft kan man byta ut vattentanken mot tillexempel ett öppet flak för att underlätta transport och upprullning av slang i skogen.

Foto: Privat

Produkten har visats upp på olika mässor riktade till räddningstjänstpersonal och responsen har genomgående varit bra, även från räddningsorganisationer utom Sveriges gränser. Förhoppningsvis kommer de att komma igång med produktionen snart och målsättningen är att kunna fortsätta producera den på hemmaplan. Till dess är Jocke och Anna fullt upptagna med att renovera och fräscha upp däckverkstadens lokaler och planerar för en ny-invigning när allt är klar.

Det går inte att förneka att det är full verksamhet kring KEFAB och på frågan vad som motiverar honom svarar Jocke:

När jag startade upp företaget möttes jag av flera som sa att det inte skulle gå, och jag tror att det är så för många entreprenörer, att man möter många som är skeptiska och ifrågasättande. Jag knöt näven i fickan och gick hem för att fundera ut hur jag verkligen skulle kunna visa dem att det skulle gå. Som person försöker jag alltid att se möjligheter och lösningar på problem, och det har nog varit min största drivkraft i mitt företagande.

Tre tips för att lyckas med utveckling

Sov på saken
Alla entreprenörer kommer på flera goda idéer, men innan det går att göra verklighet av dem är det viktigt att känna till sin marknad – finns det behov av din tjänst eller produkt? Är det någon som redan har gjort det? Kanske kommer du fram till att produkten redan finns, eller att det inte finns någon marknad för den – då är det bara att gå tillbaka till ritbordet. Många är så ivriga att få igång sin produkt att de glömmer av att kolla upp förutsättningarna, men det är värt tiden att göra research och även att sova på saken.

Var medveten om riskerna
Om du tror på din idé är det viktigt att du vågar satsa, men du måste också vara medveten om vilka risker det kan innebära. Kommer du att klara smällen om det går åt helvete? Och är det värt det?

Våga ta hjälp
Ditt kontaktnät är ovärderligt, oavsett om det är inom din bransch eller från någon helt annan. När du funderar på att satsa på en idé så är det bra att ta hjälp av sitt kontaktnät för att bolla idéer för att hittar vägar fram.

Uppdaterad: 2019-10-01 15.03