Dela

Kontakta oss

Sommarturismen ökar i Berg

Allt fler valde att spendera sommarmånaderna 2019 i Jämtland Härjedalen. Det visar den senaste undersökningen från Jämtland Härjedalen Turism, JHT. I regionen ökade de kommersiella gästnätterna med 14 %. I Bergs kommun uppgick ökningen till hela 40 %.

Att semestra i Jämtland Härjedalen blir allt mer populärt och sommarturismen fick ett rejält uppsving under 2019. De flesta kommuner i regionen visar på positiva siffror, även om kommunerna Åre, Härjedalen och Berg sticker ut i ökningen. JHT’s undersökning visar att ökningen i huvudsak har skett bland de svenska besökarna, de står nämligen för 89 % av ökningen.

Så här resonerar Anna Hansson, Näringslivsutvecklare i Bergs kommun kring de positiva siffrorna:

”Heimester ser jag som en förklaring av den positiva ökningen av kommersiella gästnätter i Bergs kommun. Trenden kring att många väljer att semestra i Sverige och gärna i hemmamiljö för klimatet, valutan och viljan att ha en aktiv semester är starka drivkrafter. Trenden går hand i hand med satsningar på att utveckla vandring, fiske och inte minst arbetet som våra destinationer lägger ned på att skapa evenemang, ända in mot tidig höst, – det där sista som gör att besökaren bestämmer sig för att resa till oss,” säger Anna Hansson näringslivsutvecklare i Bergs kommun.

Enligt Anne Adsten, Turismutvecklare för Jämtland Härjedalen Turism, har även den goda besöksservicen varit bidragande till utvecklingen av sommarturismen. Enligt undersökningen väljer nämligen 4 av 10 att stanna längre i regionen om de får ett gott bemötande från Turistinformationer, Turistcenter och InfoPoints.

”…Nöjda gäster stannar längre, gör fler saker, är mer benägna att återkomma och rekommendera oss för vänner och bekanta,” säger Anne Adsten, Turismutvecklare för Jämtland Härjedalen Turism.

Anders Englund, Tillväxtchef på Bergs kommun, ser även att olika utvecklingsprojekt i och kring regionen har haft en positiv inverkan på de ökade kommersiella gästnätterna.

”Vi har bland annat sett att en bidragande orsak till ökningen är vindkraftutbyggnaden i Överturingen som har haft positiva effekter för Rätan, både sett till gästnätter och handel.” säger Anders Englund, Tillväxtchef på Bergs kommun.

I Bergs kommun ingår Destination Ljungdalsfjällen, Destination Södra Storsjöbygden samt halva Destination Vemdalen.

***

Kommersiella gästnätter betyder
En kommersiell gästnatt innebär en person som övernattat en natt på hotell, vandrarhem, stugby, camping eller i förmedlat boende (stuga eller lägenhet som hyrs ut via en förmedling).

Heimester betyder
Heimester är det jämtska uttrycket för Hemester (semester inom den egna hemregionen) eller Svemester (svenskar som semestrar inom Sverige).

Jämtland Härjedalen Turism (JHT)
Är en ekonomisk förening som bildades 1995. Föreningen är en samverkansplattform för utveckling av besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. JHT företräder besöksnäringen i regionen i nationella och internationella sammanhang och samverkar med regionens destinationer och turismföretag, med företrädare för offentlig sektor, intresseorganisationer m fl. I föreningens styrelse finns företrädare för regionens besöksnäring samt representanter från Region Jämtland Härjedalen.

Uppdaterad: 2019-11-28 14.49