Dela

Kontakta oss

Mottagande av praktikant

Du kan bidra till kommunens kompetensförsörjning, är du med på det?

Med rätt förutsättningar kan en praktikant bli en värdefull förstärkning i ditt företag. Det är en möjlighet att lära upp någon inför en framtida anställning. Som chef och företagare kan du ha olika skäl att ta emot en praktikant. Kanske har du behov av att rekrytera framöver och det saknas utbildning för den kompetens du söker. Eller så vill du göra en samhällsinsats genom att hjälpa en ung människa från orten, en sjukskriven eller nyanländ. Det kan vara så enkelt som att du söker en arbetskamrat eller vill föryngra och förnya på arbetsplatsen.

En praktikplats handlar om att en person är på en arbetsplats för att lära sig ett arbete eller för att få kunskap om hur en arbetsplats eller bransch fungerar. Praktik betyder lära och inte utföra, vilket är en viktig skillnad. En praktikplats ska aldrig ersätta ett reguljärt jobb.

Att praktisera på en arbetsplats ger möjlighet att få tillämpa sig kunskaper och öka förståelsen för arbetslivet. Praktiken kan ge en tidig kontakt med olika arbetsområden och möjlighet att träffa yrkesverksamma och ta del av deras kunskaper och erfarenheter. Det är också ett utmärkt sätt att få in en fot på arbetsmarknaden eftersom man får möjlighet att presentera sig själv och visa vad man kan. Genom praktiken kan man få värdefulla kontakter och erfarenhet som kan vara guld värd när man söker jobb.

Om du funderar på att anställa framöver ger en praktikplats dig möjlighet att lära upp någon som du kan anställa efter praktikperioden.

Tidslängden på en praktikplats varierar beroende på vilken typ av praktik det handlar om. Till exempel har gymnasieelever ibland praktik ett par dagar i veckan under en eller flera terminer. Via Arbetsförmedlingen varar praktiken i högst sex månader. Du kan erbjuda olika lång praktikperiod beroende på dig, din arbetsplats, ditt företag samt vilken instans som förmedlar praktikplatsen.

Du måste kunna ge praktikanten en handledare och ett intyg när praktiken är klar. I intyget står det vilka erfarenheter praktikanten fått från praktikplatsen. Du får inte ha näringsförbud eller skatteskulder som lämnats till Kronofogden. Du får inte heller ha stora betalningsanmärkningar. Som praktikgivare har du ett arbetsmiljöansvar för praktikanten.

Innan din arbetsplats eller ditt företag tar emot en praktikant måste du skriva ett avtal med aktören som förmedlar praktikplatsen så att praktikanten är försäkrad under sin tid hos dig. I avtalet bör praktikens längd, arbetstider, arbetsuppgifter och handledare stå nedskrivet. Avtalet skrivs i samarbete med den aktör som fattar beslutet.

Om du är intresserad av att ta emot en praktikant kan du kontakta arbetsförmedlingen. Om du är intresserad av att ta emot en skolelev kan du kontakta praktikkoordinatorn.

Genom att erbjuda någon att göra praktik kan man se till att få egen kompetensförsörjning eller hjälpa andra företag/ arbetsplatser med detta, då all kunskap och erfarenhet i slutändan gagnar individen och kan nyttjas framåt.

Bergs kommun arbetar utvecklingsinriktat och är mycket intresserade av att rekrytera nya medarbetare som med goda kunskaper och stort engagemang vill vara med och bygga en framtidskommun.

Här hittar du en Handledarguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2018-09-26 10.36