Dela

Kontakta oss

Södra Storsjöbygden

Hoverberget

Hela södra Storsjöbygden präglas av en tradition där mat, hantverk, konst och musik stått i centrum genom århundraden.

Hoverberget

Det är egentligen inte så underligt att Hoverberget fått ge namn åt inte bara en by, utan åt en hel kommun, Bergs kommun. Hoverberget med sina 548 m ö h syns över hela södra Storsjöbygden. I naturreservatet göms både sällsynta lavar och ett rikt djurliv med exempelvis tornfalk, sparvhök, fjällvråk, grävlingar och skygga lodjur. På toppen finns ett utsiktstorn med fantastisk utsikt över södra Storsjön och man kan vid klart väder
se (förutom Storsjöodjur) 13 kyrktorn och ända till Helags! Här finns ett stort utbud av vandringsleder samt utsikts- och viloplatser som har röjts och märkts upp på ett tydligare sätt. Se storslagna Rämnan, ravinen som sträcker sig från öst till väst. Dess djup är okänt och tillhör de naturformationer som inte kan beskrivas, utan måste upplevas.
Hoverbergsgrottan – Skandinaviens största klyftgrotta, upptäcktes 1897. Den är 81 meter lång och ”takhöjden” är 25 meter. Enligt sägnen beboddes den av Hoverbergsgubben.

Storsjöodjuret

Storsjöodjuret har en viktig plats i Storsjöns historia och det finns mer än 200 observationer representerade med cirka 500 vittnen. I Bergs kommun finns två observationsplatser: Vid Hackås vackra kyrka finns en röd lada som innehåller ett Storsjöodjursobservatorium och på Hoverbergets topp har det gamla utsiktstornet gjorts
om till Storsjöodjursbevakningstorn.
På Storsjöodjurscenter i Svenstavik kan du som odjursspanare söka efter Storsjöodjuret genom livekameror och fundera på dina egna teorier om vad det kan vara som finns under ytan i Storsjön. Slå dig ner i vittnesbion eller gör ett eget odjur och släpp loss det i
den interaktiva poolen.

Snilleriket

Åk genom Snilleriket och ta del av kreativiteten i området. I Persåsen finns Snillerikets nav med skickliga trähantverkare hos Wikners – ett upplevelsecentrum i naturen, konsten och hantverket. Kör Fäbodvägen med sex fäbodar längs vägen. Ytterligare 25 st finns på vandringsavstånd. Långbodarna har sommarservering, ordnar turridning och erbjuder övernattning. Fortsätt vägen fram till Oviksfjällen och Hävvi i Glen – en av landets mycket få samiska restauranger med mat som höjts till skyarna av entusiastiska experter.

Himmelriket

Pilgrimscenter med Himmelriket ligger vid Hackås medeltidskyrka. Vandra en stund efter Pilgrimsleden, på stigar som trampats sedan 1000-talet genom Storsjöbygdens kulturbygd.

Mathantverk

I byn Häggen finns Oviken Ost som tillverkar delikatessostar av ko- och fårmjölk – så goda att de serverats till nobelpristagare. Bedöm själv i gårdsbutiken. Åk gratis färja till Norderön och gör ett besök på Tivarsgården, som tillverkar ost av komjölk. De har gårdsbutik, servering och fullständiga rättigheter.


Uppdaterad: 2015-06-24 15.23