Dela

Kontakta oss

Ljungdalsfjällen

Helags i bakgrunden

Byarna Storsjö och Ljungdalen bildar porten mot Helagsfjället och Sylarnamassivet. Här startar vandringen eller skidturen i den storslagna och orörda fjällnaturen, i Södra Sameland med vidder, vyer och landskap som är mycket svåra att överträffa.

Fiske

Våra rena, kalla vatten bjuder på fisk av ädlaste slag, harr, röding och öring. Fiskeområdet är ett av Jämtlands största. Här finns mer än 60 sjöar och miltals med vilda strömmar, däribland riksbekanta Sölvbacka Strömmar. På fjället befinner du dig på Samernas Renbetesland där du har möjlighet att prova på Fjällfiske.

Flatruetvägen

Väg 531, Sveriges högst belägna landsväg. Den vackra och bitvis smala grusvägen tar dig enkelt upp i trädlöst land. Flatruetvägen förbinder Ljungdalen med Mittådalen och vidare Funäsdalen. Parkera bilen och gå rakt ut på fjället och få en lättgången högfjällsvandring med fantastiska vyer. Vintertid gör du samma sak men tar skidorna på och glider fram över fjällplatån.

Helags 1 797möh

I Ljungdalen startar du din vandring till Helagsfjället. 12 km rösad led från Kläppen eller Torkilstöten. Helags är Jämtland Härjedalens högsta topp och tillsammans med Sylarna är detta Sveriges sydligaste högfjällsområde. Väl framme vid stationen kan du bestiga toppen och belönas med en utsikt som är svår att slå. På fjällets brantaste, östra sida finns Helagsglaciären. När man kommer runt kammen visar sig vyerna väster om Helags; Predikstolen, Sylsjön, och det vackra Sylmassivet.

Fågelskådning

I Storsjö Kapell finns Härjedalens enda fågelskyddsområde med ett mycket rikt fågelliv. Tre fågeltorn finns vid Ljungans delta som mynnar ut i Storsjön. ”Kyrktjärnen” är ett populärt tillhåll för bl a brushanar, svarthakedoppingar och dvärgmås. Arter som fjällpipare, fjällabb, lappsparv, alfågel och blåhake har sina sydligaste häckningsplatser på Flatruet.

Vinter

Gå på topptur, dagstur eller flerdagarstur med ryggsäck om du inte hellre stannar i skidbacken.

Det finns ett väl anvisat och preparerat ledsystem för skoteråkning i Ljungdalsfjällen

Text

Uppdaterad: 2018-06-05 13.02