Dela

Kontakta oss

Bydalsfjällen

Fjällvandring

Gräftåvallen, Bergs bidrag till Bydalsfjällen, är beläget vid Östfjällets trädgräns och med utsikt över Storsjöbygden.

Bydalsfjällens längdspårcentrum ligger i Gräftåvallen. Spåren förvaltas och sköts ideellt av Gräftåvallens skidklubb och totalt finns 4,5 mil längdspår fördelat på fyra olika spårlängder. Ett 5 kilometer långt elbelyst spår finns för både klassiskt och skate.

Skidåkning

Vi älskar snö och vi älskar skidåkning i alla dess former. I Bydalsfjällen finns skidåkning både på längden och utför. 45 nedfarter, 17 liftar och 70 km längdspår. Dessutom skicrossbanor, snowparks, turåkning, skidlekar och heliski. Ja, det finns något för alla. I Bydalsfjällen kan vi krasst säga att om kung Bore är med oss så försöker vi hålla öppet från vecka 44 till påsk, eller lite längre.

Gräftåvallen

Här finns tre av Destination Bydalsfjällens liftar med familjeanpassade backar, en snowboardpark och en separat pulkabacke.

Fjällgården är centrum. Här finns stuguthyrning, camping, en mindre skiduthyrning, livsmedelsbutik och restaurang. Vid liften finns en större skidshop och skiduthyrning. De privata fastighetsägarna är ungefär 500 stycken, så det är liv och rörelse under säsong av både stugägare och turister.

Drömmarnas Dammån

Fisket i Dammån är med rätta välkänt – här har du chans att göra ditt livs fångst. Öringen är det självklara huvudnumret, men ån bjuder också på fint harrfiske och chans till ett givande gäddfiske i de lugnare delarna. Dammån är vattnet för dig som gillar att fiska, som är redo för en utmaning. I området finns även ett fantastiskt fjällfiske som bjuder på utmaningar och upplevelser i rofyllda omgivningar.

Fäbodliv

Bydalsfjällen är inte bara utmaningar och svettiga naturaktiviteter. I Hovde fäbod, mitt emot Dromskåran har tiden stått stilla. Sommartid är fäbodvallen levande och öppen för gäster. Kom och ta en fika och prata med butöserna.

Bäversafari

Ett riktigt familjeäventyr är det, Bäver-safari i Dammån. Den snirkliga ån virvlar sig genom ett trollskt landskap och tillsammans med guiden letar, lyssnar och spanar vi efter bäver.

Tvådagarsvandring

Börja i Gräftåvallen, boka middag och boende i Höglekardalen och sätt igång. Vandringen tar hela dagen och går över orörd fjällmark i renbetesland. Bäckarna avlöser varandra och utsikten är magnifik. Nästa dag går du tillbaka. Du kan självklart byta riktning på turen.

Gräftåtrollets fiskestig

De allra minsta gästerna har en egen fiskestig och en egen trollstig. De är ungefär 1 km vardera och går i mysig fjällskogsterräng i Gräftåvallen. I Höglekardalen finns en knattetjärn för den som verkligen vill få en fisk på kroken.

Fjällridning

Vill du träna rumpan i stället för benen? Ta en tur på hästryggen upp i de jämtländska fjällen. Utsikten och naturupplevelsen blir kanske ännu bättre när du inte behöver se dig för var du sätter fötterna. Det har hästen koll på.

Uppdaterad: 2018-01-26 11.46