Dela

Kontakta oss

Information och ansökan för ungdomar angående feriepraktik

Feriepraktik är till för ungdomar som är folkbokförda i Bergs kommun och som inte har ett annat sommarjobb. Feriepraktik innebär att du får möjlighet att pröva på ett yrke med tillgång till handledare under en begränsad tid.

Vilka ungdomar kan söka?

Folkbokförda i Bergs kommun som är födda  -02,-03,-04 eller -05

Ansökan. OBS. Flera datum att hålla koll på!

Ansökan om inlogg till samverka.nu där samtliga arbetsplatser sedan kommer finnas är öppen 1 - 20 april. Ni får sedan inloggningsuppgifter och kan gå in för att önska arbetsplatser mellan 21 april till 1 maj.

Info och ansökan för dig som ungdomlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetstid

Du arbetar 75 timmar under 3 veckor.

Sommaren är uppdelad i tre perioder 15 juni - 3 juli, 6 juli - 24 juli, 27 juli - 14 augusti

Ansvarig arbetsledare på varje arbetsplats bestämmer vilka arbetstider som gäller men arbetstiden bör inte överstiga 6 tim/dag ( plus en rast som inte är betald). Exempel på arbetstid: 08.00-15.00 och en timmes obetald lunch mellan 11.00-12.00. Infaller din period under midsommarafton ges du möjlighet att arbeta in denna dag. Infaller din arbetstid under kväll och/eller helg utgår samma ersättning som under vardagar. Du får maximalt arbeta 75 timmar.

Feriepraktikanter förväntas inte arbeta helger eller kvällar, skulle det bli aktuellt ska en överenskommelse mellan målsman, ungdom och arbetsgivare göras.

Ingen lunchersättning utgår från kommunen.

Arbetsplatser

Kommunen erbjuder feriepraktik inom vård och omsorg, förskola, lokalvård, bibliotek, vaktmästeri, butik, café och restaurang, trädgårdsarbete samt som ungdomsledare inom föreningsliv. Nytt från och med 2018 är Kultur på gatan där vi söker ungdomar som exempelvis kan spela instrument, jonglera, sjunga, dansa eller annat som passar för en scen. Vi erbjuder även feriepraktik som kommunutvecklare där vi söker ungdomar som tillsammans med tjänstemän vill fördjupa sig i kommunfrågor genom att undersöka specifika områden ur ett ungdomsperspektiv och sedan sammanställa resultatet i en rapport som presenteras för politiken.

Beskriv i din ansökan vad du är intresserad av och om du har förmågor som gör att du skulle passa för ett speciellt uppdrag.

Skyddskläder/Utrustning

Skyddskläder/utrustning tillhandahåller arbetsgivaren om så erfordras, i annat fall egna kläder.

Du som elev är försäkrad genom kommunens olycksfallsförsäkring.

Sjukanmälan

Sjukanmälan ska göras till den ansvarige arbetsledaren. Du anmäler själv till Försäkringskassan om du är anmäld där och berättigad till sjukersättning. Sjuklön betalas inte ut av Bergs kommun.

Timrapport

Närvaro rapporteras på en timrapport som är särskilt framtagen för feriepraktik. Fyll i antal genomförda arbetstimmar för varje dag och summera ihop perioden. Kommunen ersätter dig bara för 75 timmar. Om du kommer att tjäna mindre än 20008 kr under 2020 behöver du inte betala någon skatt. Fyll då i den nedre delen på tjänstgöringsrapporten.

Se även Skatteverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för mer information.

Efter avslutad period be din arbetsledare skriva under. Du ansvarar för din timrapport och skickar in den när den är ifylld.

Rapporten skickas till Bergs kommun Box 73 snarast efter genomförd arbetsperiod. Märk brevet: Feriepraktik

Löneutbetalning

Här är de datum som lönerna betalas ut förutsatt att timrapporten är inne på utsatt datum innan så att löneavdelningen hinner registrera timmarna.

Utbetalningsdatum är 27/7, 27/8 och 27/9.

För att få lön den 27 juli måste rapporten vara inne hos kommunen senast den 11 juli.

För att få lön den 27 augusti måste rapporten vara inne senast den 11 augusti.

För att få lön den 27 september måste rapporten vara inne senast den 11 september.

Ersättning

Född 2005 60 kronor/ timme

Född 2004 60 kronor/ timme

Född 2003 65 kronor/ timme

Född 2002 65 kronor/ timme.

Intyg

Efter avslutad period har arbetsgivaren möjlighet att fylla i ett arbetsgivarintyg som du kan ha med dig när du söker arbete i framtiden. Arbetsgivaren får denna skickad till sig.

Belastningsregistret

För dig som jobbar inom barnomsorg exempelvis förskola krävs ett utdrag ur belastningsregistret som lämnas till respektive verksamhets chef. Länk hittar du längre ner på sidan.

Kontaktuppgifter hittar du längst ned på denna sida.

Uppdaterad: 2020-04-07 09.36