Samisk flagga

Dela

Kontakta oss

Utslag och klåda när du badat

Om du varit och badat och fått röda utslag som kliar, kan du ha råkat ut för något som kallas badklåda. Badklåda är inte farligt, men utslagen kan finnas kvar ungefär en vecka.

Badklåda är kliande blåsor som påminner om myggbett. Du får klådan och blåsorna som reaktion på att en liten snäcka, som blivit infekterad av larver, har bitit dig. Snäckorna är så små att de inte är synliga för blotta ögat. Det går alltså inte att se om vattnet innehåller snäckorna eller inte. För det mesta finns snäckorna på grunt, varmare, vatten och därför är det vanligt att barn drabbas av badklåda.

Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen och offentliga bad behöver heller inte stänga även om människor fått badklåda efter att ha badat där.

Snäckorna är egentligen ute efter att bita fåglar (därför kallas de också för fågelparasiter), men tar fel på oss ibland.

Behandling av klådan

Någon specifik behandling är inte nödvändig, utan du kan lindra symptomen med klådstillande och/eller antiallergiska medel. En starkare allergisk reaktion med feber kan förekomma.

Badklåda smittar inte från person till person.

Mer information

Uppdaterad: