Samisk flagga

Dela

Kontakta oss

Hemberedskap

När viktiga funktioner i samhället inte är igång som vanligt behöver du förbereda dig för att se till dina grundläggande behov av till exempel mat, vatten, sömn och information.

Människan behöver tillgodose sig vissa grundbehov för att fungera. Har vi inte tillgång till vatten, mat, värme, sömn eller trygghet så ger det psykiska och fysiska effekter ganska snabbt.

Alla ska vara så pass förberedda att du klarar tre dygn, det vill säga 72 timmar, utan stöd från myndigheter i händelse av en kris. Alla förväntas ha förråd av vatten och förnödenheter likväl som förmåga att ordna värme och informationsinhämtning. Det kallas för att ha hemberedskap.

Nedanför kan du läsa övergripande information om att förbereda dig för en kris.

På webbplatsen www.dinsakerhet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns utförlig information om praktiska förberedelser för kris. Gå gärna in på sidan och vidta de förberedelser som rekommenderas för att säkerställa att du klarar dig minst 72 timmar i händelse av en kris.

Mat och vatten

Du är själv ansvarig för ditt eget hushålls matförsörjning om en kris skulle uppstå.

Det går att klara sig väldigt länge utan mat, men blodsockret sjunker och hjärnan kommer inte få tillräckligt med energi och tanke- och reaktionsförmågan kommer därför att försämras. Vuxna behöver normalt sett få i sig mellan 1800-2300 kcal per dag för att inte förlora mer energi än vad vi tar in.

Ha ett reservförråd med mat som räcker åt alla i hushållet i minst 3 dagar men helst ännu längre.

Om man bortser från mängden vatten till matlagning, disk, tvätt och hygien så behöver en vuxen person normalt sett dricka 2-3 liter vatten per dag. Vid hård ansträngning i varmt väder kan behovet tillfälligt öka till 2 liter per timme!

Du vet oftast inte i förväg när vattnet kan försvinna i ledningarna. Förvara alltid vatten hemma, i rengjorda dunkar eller i PET-flaskor i frysen. Flaskorna kommer även att hålla frysen kall längre tid under ett elavbrott.

Dricksvatten som hålls svalt och mörkt håller sig minst en vecka men kan hålla sig mycket längre beroende på hur rent vattnet och förvaringskärlen är från början. Skriv upp datumet så vet du när du tappade upp vattnet. Se även till att det finns dunkar avsett för vatten hemma om kommunen kör ut tankbilar och du då själv måste ha något att hämta vattnet med.

I filmerna nedan kan du få tips och information om hemberedskap vad gäller mat och vatten.

Värme

Om ett elavbrott inträffar på årets kalla månader så kommer temperaturen i hemmet att sjunka fort. Eftersom de flesta inte har en egen kamin eller liknande i hemmet behöver du därför hitta andra lösningar för att hålla värmen inomhus.

En god idé är att ha extra värmekällor i beredskap. Det finns små portabla kaminer som drivs med till exempel gas eller fotogen att köpa i handeln. De mer vanliga fotogenlyktorna med veke fungerar också bra. Glöm inte att skaffa en tillräcklig mängd bränsle att driva dessa med då även bränslebrist kan inträffa. Tänk dock på att kolmonoxid eller koloxid är en färg- och luktfri gas och är mycket skadligt att andas och som bildas vid ofullständig förbränning. Ventilation är därför extra viktigt vid förbränning i slutna utrymmen! Vädra kort men rejält och ofta.

Använd ett specifikt rum att bo i om elavbrottet varar längre. Helst det rum som har södersol. Använd mattor eller filtar för att slippa gå på kalla golv och isolera otäta fönster. Du kan också överväga att skapa ett “tält” inne i rummet för att hålla värmen bättre och sov samlat så att ni värmer varandra. Dra även ner persienner och gardiner på kvällen för att förhindra värmestrålningen att försvinna ut genom fönstren.

Värmeljus är en bra källa till värme men tänk på brandrisken!

Sömn

Vi behöver sömnen för att både kroppen och hjärnan ska få sin vila. Under sömnen bearbetar hjärnan de intryck den fått under dagen och både hjärnan och kroppen hinner återhämta sig.

Om man skulle vara utan en natts sömn så klarar man det men sämre tankeförmåga, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, yrsel och allmän lättretlighet är några av de effekter som kommer göra sig märkbara. Blir sömnlösheten långvarig så kan det leda till fysiska och psykiska problem.

Trygghet och information

De mentala förberedelser är lika viktiga som de fysiska. Oro, osäkerhet och handlingsförlamning är effekter av att man inte känner att man inte ha kontroll över sin egen situation.

Samhällsstörningar i form av större elavbrott, störningar i vattenförsörjningen, stora bränder och stormar kan inträffa. Då är det viktigt att vi kan informera oss om läget. Lokalradion kommer att sända viktig information på Sveriges Radio P4.

Det är bra att ha följande utrustning hemma:

  • Vev- eller batteridriven radio
  • Batterier, som passar din utrustning
  • Viktiga telefonnummer nedskrivna
  • Övriga grundbehov tillgodosedda

VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten, används för att varna allmänheten när något allvarligt inträffat, till exempel gasutsläpp eller brand.

Läs mer om VMA - viktigt meddelande till allmänheten

Uppdaterad: