Samisk flagga

Information om kriget i Ukraina

Händelserna i Ukraina upprör och skrämmer oss alla. Samtidigt är det ganska svårt att hitta relevant information. Vi har här gjort ett försök att samla bra länkar, och att förklara en del begrepp.

Vill du hjälpa till?

Genom vår e-tjänst kan du anmäla ditt intresse för frivilliga insatser inför en möjlig, kommande flyktingström från Ukraina. Exempelvis om du har husrum, kläder, hygienartiklar, transporthjälp eller annat att erbjuda.

Utbildning för barn och ungdomar från Ukraina

EU:s medlemsstater har beslutat att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (uppehållstillstånd med tillfälligt skydd). Barn och ungdomar som har fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd eller asylsökande barn och ungdomar har rätt till utbildning i Sverige. Läs mer här.

Desinformation, cyberattacker och källkritik

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och något vi alla kan göra som som befinner oss på nätet, och då särskilt i sociala medier, är att tänka källkritiskt. I samband med Rysslands attack mot Ukraina har cyberattacker och desinformation ökat. Var källkritisk, undersök fakta, sprid inte rykten vidare och klicka aldrig på länkar som du inte vet är säkra!

Cyberattack kallas det för när någon attackerar våra IT-system. Det kan bland annat handla om att någon vill sabotera systemen eller begå olika former av brottslighet via information och spionage. För att skydda sig är det extra vikigt att inte klicka på länkar man inte känner sig säker på, och att alltid ha uppdaterad brandvägg och virusskydd.

Desinformation innebär att någon avsiktligt sprider falsk information i syfte att påverka människor och styra opinioner. Det enda sättet att skydda sig mot desinformation är att vara källkritisk.

Mer information om källkritik - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Information in English

Both adults and children can feel fearful about the tense situation in the world around them. At krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. you can find information and links about how you can manage your concerns:

Viktiga länkar

Krisinformation

Krisinformation samlar information från många olika myndigheter som hantera kriser i vårt samhälle.

Försvarsmakten

Försvarsmaktens uppdrag är att skydda Sverige och försvara landets frihet. De ska också bidra till att skapa fred och säkerhet på andra håll i världen.

Utrikesdepartementet (UD)

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. De kan också avråda från resor till vissa platser när det inte är säkert.

Sveriges Radio P4

P4 är Sveriges beredskapskanal och har i uppdrag att förmedla information från myndigheterna och ge allmänheten viktig information om samhället drabbas av en kris eller allvarlig störning.