Samisk flagga

Dela

Kontakta oss

Hjälpmedel

För dig som har svårigheter att minnas, planera, ha struktur eller koll på tiden finns också hjälpmedel som underlättar och ökar förmågan att vara självständig och delaktig i samhället.

Enklare hjälpmedel som t.ex. en griptång, specialbestick eller sittdynor finns till försäljning. Förslag på försäljningsställen finns i länkarna nedan. Mer avancerade hjälpmedel som t.ex. rullator, rullstol eller duschstol provas ut efter bedömning av sjukgymnast eller arbetsterapeut och lånas kostnadsfritt av kommunen eller landstinget. När behovet upphör eller förändras ska hjälpmedlet återlämnas.

Vem som har rätt till hjälpmedel?

Du som har en funktionsnedsättning och har behov av ett hjälpmedel för att klara din vardag. Vård- eller omsorgspersonal som har behov av hjälpmedel för att kunna vårda dig.

Vad som erbjuds

Exempel på hjälpmedel som du kan få låna:

  • rullstol
  • rullator
  • duschpall
  • personlyft
  • hjälpmedelssäng
  • sängryggstöd med elhöjning

Avgifter

Hjälpmedel som förskrivs och lånas ut av sjukgymnast eller arbetsterapeut är kostnadsfria men en avgift enligt taxa för hemsjukvård tas för sjukgymnastens eller arbetsterapeutens insats i samband med förskrivning och utprovning.

Vissa hjälpmedel som räknas som egenvård får du köpa själv. Läs mer om detta på hjälpmedelscentralens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Bland de produkter som du måste betala för finns ett kostnadstak. Om du har en elrullstol tas en årlig avgift från hjälpmedelscentralen.

Uppdaterad: