Berg – en kommun som växer!

Porträttbild av kommunstyrelsens ordförande Therese Kärngard.

Nyligen presenterade SCB befolkningssiffror för första kvartalet i år, och än en gång ökar Bergs kommun.

Bergs kommun har tidigare setts om en lite sömnig och krympande avfolkningskommun, men de senaste åren har det kommit rejält på skam. Vi frågar kommunstyrelsens ordförande Therese Kärngard vad det är som händer i Berg.

– Det handlar om att allt fler har upptäckt vilken fantastisk kommun vi bor och lever i. Trivs vi här så bor vi kvar och fler vill flytta hit. Först och främst så tror jag att det är människorna som gör kommunen, det är vi tillsammans som bor och verkar här som skapar en attraktiv kommun. Att vi bor på en vacker och inspirerande plats kommer på en stark andra plats.

Fler flyttar hit, och färre flyttar ut

Therese berättar att många vill flytta till Berg. Främst är det närheten till fjällen och annan natur som lockar. Men tryggheten och vad man får för pengarna när man ska välja bostad är andra viktiga aspekter. Bergs fina resultat i medborgarundersökningar visar också att kommunen kan erbjuda allt detta – invånarna i Berg trivs i sin kommun.

– Bergs kommun kan onekligen erbjuda något för alla. Vill man ha lugnet och stillheten så har vi massor av det. Och vill man ha en aktiv, eller rent av äventyrlig, fritid så har vi lika mycket av det.
– Jag tror att många har vetat att vi har allt detta och med nya sätt att organisera sitt arbete, framför allt i form av ett väl fungerande distansarbete, så har Berg blivit en alltmer intressant kommun att bo och verka i.

Bergs kommun är också en kommun som har betydligt många fler som bor i Berg men arbetar i en annan kommun än tvärt om. Berg kan helt enkelt erbjuda mycket boende och livskvalitet för pengarna.

Offensiva satsningar på bostäder

En stor efterfrågan på bostäder är ett i sammanhanget angenämt problem. Therese berättar att kommunen valt en offensiv linje när det gäller boenden.

– Vi satsar på flera olika boendeformer och vi ser en stor efterfrågan på de satsningar vi gör. Just nu bygger den kooperativa hyresgästföreningen som kommunen stiftat tillsammans med Riksbyggen ett nytt trygghetsboende i Svenstavik, kommunen tar fram ett nytt bostadsområde i Backstabränna, och avstyckar tomter i Myre, Oviken. Vi har också drivit ett framgångsrikt projekt för att frigöra tomtmark i samarbete med markägare i kommunen.

Villaägarnas ranking Sveriges bästa småhuskommun visar att de satsningar som görs är helt rätt. Bergs kommun har klättrat närmare 70 placeringar och ligger nu på plats 35 i landet.

Ett redan starkt näringsliv frodas

Det är inte bara befolkningen och antalet bostäder som ökar. Berg klättrar sedan några år i rankingen för företagande i länet, och har nu titeln som länets mest företagsvänliga kommun när respektive kommuns företagare sagt sitt. Dessutom vann Berg utmärkelsen Bästa Tillväxt 2021 i Jämtlands län, ett pris som delas ut av Syna till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Therese pekar på en stark entreprenörsanda, en uppfinningsrikedom och en tradition av att se möjligheter i stället för problem som främsta framgångsfaktorer.

Berg siktar framåt och det lönar sig

– Bergs vision En framåt kommun som rekommenderas av alla är vår ledstjärna. Ett exempel på det är när vi firade att kommunen fyllt 50 år. Vi valde då att inte titta bakåt, på de år som gått, utan i stället titta framåt. Vi gjorde det med människor från byar, från vår organisation, från föreningar, från skolklasser och från näringsliv.

– Våra framgångar är ett resultat av långsiktiga men ändå offensiva satsningar, avslutar Therese Kärngard. Och vi kommer att fortsätta med det.

Text: Anna-Lena Högström, Foto: Emil Sergel